Germania, atacată dur pentru că refuză să renunțe la energia din Rusia. „Este inadmisibil din punct de vedere politic și moral”

Beatrice Dumitru 04.04.2022, 12:48
Germania, atacată dur pentru că refuză să renunțe la energia din Rusia. „Este inadmisibil din punct de vedere politic și moral”

Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina, dar Europa este dependentă de Rusia și cumpără în continuare energie, în timp ce Germania bagă în fiecare zi în conturile Moscovei sute de milioane de euro în schimbul livrărilor de energie. De aceea, liderului partidului de guvernământ din Polonia Jarosław Kaczynski a atacat Berlinul și a spus că arată o „înclinație puternică” față de Rusia.

Polonia acuză Germania

Comentariile lui Jarosław Kaczynski sunt în concordanță cu cele ale premierului polonez Mateusz Morawiecki, care a emis un plan în 10 puncte pentru salvarea Ucrainei, convenit cu Slovenia și Republica Cehă. În primul rând este cererea de a întrerupe plățile pentru petrol, gaze și cărbune „cât mai curând posibil”, a scris Morawiecki.

Liderul polonez a acuzat Germania și Franța că au o „înclinație puternică” față de Moscova și a cerut Germaniei să oprească achizițiile de petrol din Rusia, în timp ce poartă război în Ucraina. El a subliniat că veniturile din petrol ale Rusiei au fost de patru până la cinci ori mai mari decât cele din gaze.

Germania, atacată dur pentru că refuză să renunțe la energia din Rusia. „Este inadmisibil din punct de vedere politic și moral”
Germania, țara din UE, care importă cel mai mult gaz rusesc.

Nu poți susține constant o mare putere precum Rusia cu plăți de miliarde din achiziția de energie. Acest lucru este inadmisibil din punct de vedere politic și moral. Trebuie să se încheie, iar Germania ar trebui, în sfârșit, să adopte o poziție clară în acest sens”, a declarat Jarosław Kaczynski pentru Welt am Sonntag și preluat de Politico.

Europa vrea să scape de dependența de Rusia

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat, totuși, că renunțarea la petrolul și gazul rusesc ar provoca o recesiune. În schimb, ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, a sugerat că germanii ar trebui să reducă consumul de energie.

Europa caută soluții pentru a scăpa de dependența de energia de la Moscova, iar Comisia Europeană a elaborat un plan în acest sens. Țările de Jos, Franța, Polonia, Belgia, Regatul Unit, Germania și Italia își intensifică toate sectoarele energetice, inclusiv prin extinderea opțiunilor de energie eoliană, solară și nucleară. Țările de Jos, Franța, Polonia, Belgia, Regatul Unit, Germania și Italia urmprescă să își intensifice activitatea în sectoarele energetice, inclusiv pentru energia eoliană, solară și nucleară.

„Trebuie să devenim independenți de petrolul, cărbunele și gazele rusești. Pur și simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință în mod explicit. Trebuie să acționăm acum pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie, pentru a diversifica aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare și pentru a accelera procesul curat. tranziția energetică”,  declara președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urmă cu o lună.

Până în acest an, Uniunea Europeană importa 90% din necesarul său de gaze naturale, din care 45% proveneau din Rusia, potrivit Comisiei Europene. Aproape jumătate din importurile de petrol și cărbune din Europa provin din Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...