Cancelarul Germaniei, avertisment despre întreruperea imediată a importului de gaz rusesc. Ce s-ar putea întâmpla în Europa

Ana Anitoiu 23.03.2022, 21:56
Cancelarul Germaniei, avertisment despre întreruperea imediată a importului de gaz rusesc. Ce s-ar putea întâmpla în Europa

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a dat un avertisment, miercuri, într-un discurs susținut în Bundestag, despre întreruperea imediată a importului de gaz rusesc, în contextul războiului din Ucraina. Liderul german a explicat care ar putea fi consecințele unei astfel de hotărâri pentru țara lui și restul Europei.

Cancelarul german, despre consecințele renunțării imediate la gazele rusești

Germania este una dintre țările din Europa care importă cel mai mult gaz rusesc. Mai exact, 55% din necesarul țării. Cancelarul german a declarat că țara lui va încheia dependența de Moscova la capitolele gaze naturale, petrol și cărbune, dar nu imediat, ci într-un timp rezonabil. Oficialul a explicat că întreruperea bruscă ar avea consecințe considerabile asupra economiei statului, dar și a restului Europei.

„Vom încheia această dependență de gazul, petrolul și cărbunele rusesc cât de repede putem, dar să facem acest lucru de pe o zi pe alta ar însemna să ne aruncăm țara, dar și toată Europa, într-o recesiune.

Sute de mii de locuri de muncă vor fi în pericol, iar industrii întregi vor ajunge la marginea prăpastiei. Adevărul este că aceste sancțiuni care au fost deja stabilite au lovit deja dur în unii cetățeni, și nu doar la benzinărie”, a spus cancelarul Germaniei, adăugând că sancțiunile împotriva Rusiei nu trebuie să afecteze mai mult țările europene decât regimul de la Kremlin.

Cancelarul Germaniei, avertisment despre intreruperea imediata a importului de gaz rusesc
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin

Cancelarul Germaniei a făcut această declarație în contextul în care unele țări europene au făcut apeluri pentru întreruperea imediată a importurilor energetice din Rusia, după războiul pe care liderul rus Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina pe 24 februarie. Statele Unite ale Americii le-au interzis complet.

Uniunea Europeană, demersuri pentru a nu mai depinde de resursele energetice ale Rusiei

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus la începutul lunii martie că liderii Uniunii Europene au căzut de acord ca în următoarele două luni să facă propuneri pentru eliminarea dependenței țărilor membre de importurile de petrol și gaze din Rusia până în anul 2027.

„Până la mijlocul lunii mai vom face propuneri pentru a elimina treptat dependența noastră de gazul, petrolul și cărbunele din Rusia până în 2027, susținuți de resursele naționale și europene necesare”, a declarat Ursula von der Leyen după summitul liderilor Uniunii Europene, convocat pentru a discuta despre războiul Rusiei din Ucraina.

Uniunea Europeană a mai transmis și anterior că va diversifica resursele de energie, mai ales în anul 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea. Însă, atunci, Germania nu a fost la fel de hotărâtă.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reacționat la cererea președintelui rus Vladimir Putin ca exporturile de gaze să fie plătite în ruble și nu în euro, dolari sau alte monede internaționale. Oficialul a declarat că această decizie a liderului de la Kremlin echivalează cu o „încălcare a contractului”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...