Ger cumplit în România. Când scăpăm de temperaturile negative, prognoza ANM pentru următoarele săptămâni

Ana Anitoiu 10.02.2023, 09:52
Ger cumplit în România. Când scăpăm de temperaturile negative, prognoza ANM pentru următoarele săptămâni

Un meteorolog a explicat până când va mai dura gerul cumplit în România. Specialistul de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a spus când vom scăpa de temperaturile negative și ce se va întâmpla cu vremea în următoarele săptămâni.

Meteorolog, despre valul de ger din România

Meteorologul Alina Șerban de la ANM a explicat că valul de ger va mai dura în România doar până la sfârșitul acestei săptămâni, urmând ca vremea să se încălzească, începând de săptămâna viitoare.

„Într-adevăr, ne regăsim sub influența unei mase de aer polar ce a determinat temperaturi minime foarte scăzute, temperaturi sub pragul gerului sub -10 grade în multe zone din țară, mai frecvent în nordul, în centrul teritoriului, în zona deluroasă din sud. De altfel, ne așteptăm ca astfel de valori să avem și în noaptea care urmează, poate chiar mai extinse de atât.

Adică dacă în noaptea care a trecut în zona de câmpie din sud, din est au fost temperaturi ușor mai ridicate, adică -7 -8 grade la noapte ne așteptăm ca valori de -10 grade să înregistrăm în multe zone de câmpie din partea de sud și de est a teritoriului”, a spus Alina Șerban, la Antena 3 CNN.

Ger cumplit in Romania. Cand scapam de temperaturile negative, prognoza ANM pentru urmatoarele saptaman
Ger în România, vineri, 10 februarie. Foto: Facebook/ Meteoplus

Temperaturile înregistrate în această dimineață, conform Meteoplus, au fost: -29.0 grade Întorsura Buzăului; -25,8 grade Târgu Secuiesc; -24.4 grade Braşov; -23.7 grade Joseni; -23.4 grade Miercurea Ciuc; -23.1 grade Obârșia Lotrului; -21.7 grade Topliţa; -20.3 grade Negrești; -18.3 grade Rădăuţi; -17.0 grade Focșani; -16.9 grade Vaslui; -16.8 grade Brăila; și -12.1 grade București – Băneasa.

Până la cât vor urca temperaturile după valul de ger

De asemenea, meteorologul de la ANM a spus că de la începutul săptămânii viitoare vremea se va încălzi, iar temperaturile maxime vor atinge valori chiar de 8 – 9 grade Celsius prin partea de sud a teritoriului.

Conform meteorologului, vor mai apărea precipitații din când în când, cel mai probabil sâmbătă. Acestea vor fi sub formă de ninsoare în toate regiunile, dar vor fi pe arii restrânse și slabe cantitativ, fără să se mai depună un strat consistent de zăpadă.

Precipitații vor mai fi și săptămâna viitoare, mai ales în jumătatea de est a teritoriului. Însă, de data aceasta precipitațiile vor fi mixte și va fi foarte probabil să apară poleiul noaptea și dimineața, în condițiile în care vor mai fi temperaturi negative pe parcursul nopților, astfel că șoferii trebuie să fie atenți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...