Avalanșa a lovit o cabană plină de turiști pe Transfăgărășan. Zăpada a intrat și în camere

Beatrice Dumitru 05.02.2023, 14:02
Avalanșa a lovit o cabană plină de turiști pe Transfăgărășan. Zăpada a intrat și în camere

Zeci de turiști au rămas blocați la o cabana din Transfăgărășan în urma unei avalanșe de proporții. Oamenii s-au trezit cu zăpada în camere, iar echipe de intervenție fac eforturi pentru deszăpezirea drumului de acces pentru a ajunge la turiști. În urma avalanșei s-au înregistrat  pagube materiale însemnate.

Cabană lovită de avalanșă în Transfăgărășan

Din cauza viscolului și ninsorilor abundente, riscul de avalanșă este ridicat în Munții Făgăraș, iar stratul de zăpada este acum de peste doi metri. În aceste condiții, o avalansa de mari dimensiuni a lovit azi noapte Cabana Capra de pe Transfăgărășan si parcarea din fata ei, iar 60 de turiști au rămas izolați.

Zăpada a lovit atât de tare cabana încât a spart geamurile și a intrat în camere, în timp ce mașinile din parcare au fost îngropate, unele fiind grav avariate. Din fericire nu s-au înregistrat victime, dar pagubele materiale sunt însemnate. Cabana este plină de turiști care așteaptă echipele de salvare pentru a fi evacuați. Cabanierul spune că toti sunt în siguranță și că au un generator care îi ajută să se încălzească.

Avalanșa a lovit o cabană plină de turiști pe Transfăgărășan. Zăpada a intrat și în camere
Zîpada a ajuns în camere. Sursa foto: Facebook /„Avalanşe în Carpaţi” / Raluca Maria Romanov

„În cursul nopţii trecute, pe DN 7C, la kilometrii 106-107, în zona unei cabane a avut loc o avalanşă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme şi aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Autorităţile cu atribuţii în domeniu sunt la faţa locului, pentru a lua măsurile necesare, în vederea evacuării persoanelor”, potrivit unei informări a IPJ Argeş, citată de Agerpres.

Drumul era închis de pe 30 octombrie

Pe de altă parte, autoritățile vor verifica modul în care turiştii au ajuns pe un sector de drum închis circulaţiei, la Cabana Capra, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere, se vor lua măsurile legale, se mai spune în informare IPJ Argeş, în care se mai precizează că DN 7C este închis traficului de la kilometrul 104 încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar şi prin indicator şi barieră la kilometrul 104.

Cum ninsorile si vântul continua este de asteptat să se producă mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2.000m, unele dintre acestea de dimensiuni mari, notează pagina de Facebook „Avalanşe în Carpaţi”. Și la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari în zona Șaua Doamnei (Curmătura Balii). Cel mai probabil aceasta a curs de sub vârful Paltinul și a traversat zona Șaua Doamnei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...