Șoferii riscă un nou tip de amendă. Codul Rutier, modificat din martie 2023. Ce trebuie să facă neapărat începând de luna viitoare

Ana Anitoiu 06.02.2023, 12:07
Șoferii riscă un nou tip de amendă. Codul Rutier, modificat din martie 2023. Ce trebuie să facă neapărat începând de luna viitoare

Şoferii din România vor putea primi un nou tip de amendă, începând din luna martie, pentru lucruri ce până acum le erau permise, conform mai multor schimbări ale Codului rutier. Conducătorii auto care nu se vor conforma vor risca să plătească sume considerabile de bani.

Ce nou tip de amendă riscă șoferii din România

Conform modificărilor aduse Codului rutier, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare Regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi, începând din 2 martie 2023, în mai multe situaţii.

„Neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;

Neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege. Neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege”, sunt neregulile pentru care vor putea fi date noile amenzi.

De asemenea, șoferii vor putea fi amendați dacă dețin simultan două permise de conducere naţionale, dintre care unul emis în străinătate, conform unei ordonanțe oficializate la data de 31 ianuarie 2022.

Valoarea punctului-amendă nu va crește în 2023
Noi amenzi pentru șoferii români

Câți bani vor plăti șoferii amendați

Amenzile prevăzute în Codul rutier pentru contravențiile menționate sunt considerabile. Conducătorii auto care nu vor respecta noile reguli vor risca să plătească sume cuprinse între 580 și 2.900 de lei.

Modificările aduse Codului rutier prevăd și faptul că autoritățile care eliberează permise de conducere și certificate de înmatriculare pot elibera dovezi înlocuitoare ale acestor documente.

Astfel, până la eliberarea permisului de conducere, în cazul pierderii, furtului, deteriorării actului sau schimbării numelui titularului acestuia, serviciile publice competente pot elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia, cu o valabilitate de maximum 30 de zile.

Noul Cod rutier reglementează competența Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de a elibera permise de conducere internaționale și extinde obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obținerea permisului și în ceea ce privește proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A, mai puțin proba poligonului, conform avocatnet.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...