General român, condamnat pentru că a furat banii din fondul de război. Și-a făcut vilă cu ei

Ioana Bucur 07.12.2021, 15:22
General român, condamnat pentru că a furat banii din fondul de război. Și-a făcut vilă cu ei

Moment rușinos pentru una dintre cele mai respectate instituții de la noi din țară. Un om care se presupune că ar fi trebuit să fie un exemplu pentru cei din jurul său, un general român, tocmai a fost condamnat pentru că a furat o sumă uriașă din fondul de război. De ce? Bărbatul și-a ridicat o vilă cu banii sustrași.

Un general român și-a făcut vilă cu bani furați din fondul de război

Condamnare ce nu îi face cinste unul general al armatei române. Iulian Cristian Gherghe, fost locțiitor al șefului Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), și-a aflat sentința dată de Înalta Curte de Casație și Justiție: un an și cinci luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.

Acuzatul și-a recunoscut vinovăția și a restituit și prejudiciul, așa că a primit o pedeapsă cu suspendare. Generalul a fost arestat pe data de 27 martie. În primă instanță, a primit de la Curtea Militară de Apel, în septembrie, tot o sentință cu suspendare.

Generalul Gherghe a recunoscut că, pe 27 noiembrie 2018, a retras cei peste 179.000 de dolari din contul de la BCR al DGIA unde se aflau fondurile instituției pentru situații de criză și război: peste 1.267.000 de dolari.

Potrivit jurnaliștilor G4Media, bărbatul ar fi falsificat declarația de plată externă, „aplicând fără drept pe acest înscris ștampila unității și contrafăcând semnătura comandantului gl. Hapău Marian, prin aplicarea unei ștampile cu semnătura acestei persoane”, așa cum se arată în motivarea judecătorului.

General român, condamnat pentru că a furat banii din fondul de război

A ascuns banii furați timp de un an

Acesta a mărturisit că a dus banii furați în biroul său, unde au stat timp de un an într-un seif. În cele din urmă, i-a folosit pentru cumpărarea unui teren în Corbeanca pe care și-a construit o casă. Generalul Gherghe a arătat că a restituit 80 % din prejudiciu din momentul în care a început ancheta internă în cadrul DGIA și s-a pensionat, adică în urmă cu o lună.

„Sintetizând activitatea infracțională a inculpatului (…), aceasta a constat în completarea unor formulare bancare în care generalul a trecut date nereale, iar la rubrica semnătura persoanelor autorizate a aplicat două ștampile, una cu semnătura sa și o alta cu a directorului general Marian Hapău”, se arată în decizia de arestare a generalului (r) Gherghe.

Judecătorul militar a remarcat îndrăzneala generalului Gherghe „ieșită din comun egalată poate doar de lipsa oricăror elemente de control în cadrul instituției, neglijență deosebită și posibilă intenție indirectă de sprijin din partea unor persoane din cadrul DGIA”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...