EXCLUSIV

Fosta mână dreaptă a Gabrielei Firea, scenariu apocaliptic pentru bucureșteni. Bădulescu: „Dacă temperaturile scad constant sub 5 grade, va fi nenorocire”

Alexandru Catalan 24.09.2022, 08:15
Fosta mână dreaptă a Gabrielei Firea, scenariu apocaliptic pentru bucureșteni. Bădulescu: „Dacă temperaturile scad constant sub 5 grade, va fi nenorocire”

Bucureștenii ar putea înfrunta iarna ce bate la ușă pe cont propriu, fără prea mare sprijin din partea Elcen și Termoenergetica, companii care ar trebui să asigure încălzirea a sute de mii de locuințe și instituții din Capitală. Liderul consilierilor municipali din partea Partidului Social Democrat, Aurelian Bădulescu, vede rezolvarea venind mai degrabă din partea Executivului, decât din partea actualului primar general, Nicușor Dan.

Scenariul lui Aurelian Bădulescu cu privire la încălzire

„Sincer vă spun că ar trebui mai degrabă să ne punem speranțele în această chestiunea în decizia celor de la Palatul Victoria decât în mâinile celui chemat să rezolve chestiunea încălzirii bucureștenilor pe durata sezonul rece. Spun asta, fiindcă fără subvenția acordată anual de către Guvern, Municipalitatea nu poate duce treaba la bun sfârșit. De ce? Fiindcă după datele actuale, Termoenergetica e de facto în faliment, iar ELCEN nu va furniza căldură decât de banii ce-i vor intra în conturi”, spune Aurelian Bădulescu.

Fostul viceprimar al Bucureștilor din vremea în care Gabriela Firea conducea Primăria generală precizează că până în acest moment nu are cunoștință ca Nicușor Dan să fii reușit să se înțeleagă cu premierul și alți miniștri pe tema subvenționării energiei termice pentru bucureșteni în această iarnă.

„Nu există până în prezent o discuție clară pe acest subiect. Primarul general nu pare să aibă acest subiect pe agenda sa de lucru. Mai degrabă e atras de alte chestiuni, precum mafia imobiliară, decât de lucrurile astea practice. Noi am discutat deja cu liderul partidului și cu șeful organizației locale, ca să ne asigurăm un sprijin politic”, adaugă același Aurelian Bădulescu.

Fosta mana dreapta a Gabrielei Firea, scenariu apocaliptic pentru bucuresteni
Aurelian Bădulescu admite că bucureștenii ar putea avea de înfruntat o serie de probleme majore în iarna ce va veni

„Va fi o nenorocire”

În opinia sa, dacă iarna ce urmează va fi asemănătoarea cu cea precedentă, atunci bucureștenii „se vor târî spre primăvară exact ca și acum un an”, adică cu multe și numeroase avarii în diverse cartiere.

„După părerea mea, dacă vom avea parte de o iarnă după modelul celei trecute, atunci ne vom putea târâ spre primăvară. Nu vom avea însă cum să evităm numeroasele avarii și întreruperi ale alimentării cu căldură, chiar și în aceste condiții. Dacă însă temperaturile vor scădea constant sub cinci grade Celsius, atunci, perioadele în care vom trăi fără căldură vor fi mult mai lungi. Cel mai probabil, lumea va apela la aragazele din propriile bucătării, fie ele pe gaz, fie ele pe curent electric. Va fi o nenorocire!”, sună verdictul celui care are experiență în administrarea capitalei.

Pe de altă parte, Aurelian Bădulescu atrage atenția și asupra faptului că la finele lunii septembrie Primăria generală nu a decis încă criteriile necesare de acordare a ajutoarelor sociale pe tema încălzirii.

„Noi nu știm până azi cine se va încadra în această categorie, cum vor fi stabilite persoanele cu nevoi legate de acordarea de ajutoare sociale privind încălzirea centralizată. Au existat în fiecare an și cu siguranță vom avea și în această toamnă și iarnă, când s-ar putea chiar să înregistrăm mai mult poate ca oricând asemenea cazuri. Or, asemenea decizii se iau în Consiliul General al Capitalei, pentru a fi stabilite și criteriile clare în baza cărora se vor acorda ajutoarele. Iar noi nu știm nici măcar data următoarei întâlniri a consilierilor generali”, adaugă tot Aurelian Bădulescu.

Presa a semnalat recent că problemele actualului primar general Nicușor Dan s-au amplificat, ca urmare a deciziei conducerii PNL de a nu-l mai sprijini. Conducerea centrală a PNL a cerut organizației municipale, conduse de Ciprian Ciucu, primarul secotrului 6, să-i retragă sprijinul politic acordat actualul edil-șef, ceea ce s-ar traduce prin pierderea majorității acestuia în luarea deciziilor în cadrul Consiliului General.

Urmăriți Impact.ro și pe