Focar de coronavirus la singurul centru de carantină pentru migranții care ajung la Timișoara. Ce se întâmplă cu cei peste 100 de oameni cazați acolo

Diana Timișoreanu 06.04.2021, 17:16

Focar de coronavirus la centrul de carantină pentru migranți. Singurul centru de carantină pentru migranții care ajung la Timișoara este situat în internatul Liceului C.F.R din Timișoara. Capacitatea centrului este de 120 de persoane, iar până ieri acolo își găsiseră adăpost 101 migranți.

Focar de coronavirus la centrul de carantină pentru migranți

Dintre aceștia, 17 au fost diagnosticați cu coronavirus și, în urma anchetei epidemiologice realzată de Direcția Publică de Sănătate Timiș, centrul de carantină a fost declarat focar aflat sub supraveghere. Alți aproape 30 de migranți sunt declarați contacți și trebuie ținuți sub observație. Din numărul total de persoane aflate în centru, două au ajuns la spital: una cu o formă mai gravă de coronavirus, iar alta pentru o operație de apendicită.

În prezent, la Liceul CFR din Timișoara sunt 99 de migranți cazați, dintre care 17 au fost confirmați COVID pozitiv și un număr de 29 de persoane au fost declarate contacți. La testătarile de astăzi, un număr de 3 persoane din cele 17 s-au negativat, rămânând așadar un focar cu 14 persoane pozitive. La nivelul centrului au fost luate măsuri de urgență care au vizat izolarea persoanelor pozitive respectiv, carantinarea contactilor direcți în camere separate precum și sistarea temporară a intrărilor (înregistrări/primiri persoane noi) pentru a stopa/limita interacțiunea și răspândirea virusului, precizează reprezentanții Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, insitituție care se ocupă de administrarea centrului respectiv.

Problema cea mare este că, de patru luni, în internatul Liceului CFR, închis pentru elevi din cauza condițiilor generate de pandemie, respectiv desfășurarea orelor online, sunt cazați toți migranții care vin din Serbia în România și sunt prinși la intrarea în țară sau în județul Timiș. Ei trebuie să intre în carantină pentru 14 zile, după care sunt testați și dați în custodia Inspectoratului General pentru Imigrari.

În centrul de carantină de la Liceul CFR oamenii nu o duceau rău. Ei primeau zilnic, prin angajații Cantinei Sociale, câte un meniu complet în valoare de 16,6 lei pentru fiecare migrant. Totodată, angajați ai Direcției de Asistență Socială mergeau periodc pentru a afla de ce au nevoie și a le duce îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de iginenă, obținute prin campanii de donații.

Focar de coronavirus la centrul de carantina pentru migranti
Focar de coronavirus la centrul de carantina pentru migranti

Dacă centrul intră însă în izolare, nu mai există nicio soluție pentru migranții care continua să sosească și nu au unde să mai fie cazați pe perioada carantinei. Oricum, cei care nu sunt descoperiți de poliția de frontieră, ajung direct în clădirile părăsite din oraș sau în adăposturi improvizate, fără să mai treacă prin niciun fel de carantină. Alții, mai ales cei care mai au ceva bani, își găsesc adăpost la hostelurile care și-au închis porțile pentru călătorii obișnuiți, din cauza pandemiei, dar ai căror patroni sau angajați mai fac un ban de pe urma migranților. Așadar, problema celor care intră în țară, posibili bolnavi de coronavirus, dar care nu ajung în carantină, este cât se poate de reală.

Se poate dovedi o bombă cu ceas. Ceea ce nu înțeleg mulți este că e nevoie de un singur caz, un singur migrant bolnav și se poate răspândi boala la grupuri întregi. Au organismul slăbit după toate prin câte au trecut, măștile pe care le poartă sunt neschimbate cu săptămânile, mulți nu stau legal și se feresc să ceară ajutor, de frică să nu fie duși în altă parte. Pentru că ei vor aici, în vestul României, ca să poată încerca repede să treacă în Ungaria și, de acolo, spre vest. Repet, în cazul celor care nu sunt luați în evidență de autorități, situația poate fi cât se poate de gravă, afirmă medicul Ioan Antoniu.

Cât despre un nou centru de carantină, deocmadată nici măcar nu s-a găsit o posibilă locație. Asta deși, încă din luna decembrie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, solicita ajutor altor administrații locale din județ, dar și Consiliului Județean Timiș, ca să pună la dispoziția autorităților și alte spații pentru carantinarea migranților.

Fac un apel către celelalte instituții, către Consiliul Județean, dar și către primăriile din județ să facă eforturi și să pună la dispoziție spații de caratinare. Toate aceste cheltuieli ni le asumăm din bugetul local, dar trebuie suportate din bugetul Ministerului Sănătății. Din păcate, nu există aceste norme care permit să decontăm aceste costuri, declara Dominic Fritz în luna decembrie.

Noi ne-am manifestat disponibilitatea din partea CJT să punem la dispoziție în vederea punerii în carantină a persoanelor care vin de peste frontieră a unor spații pe care le avem în proprietate, adică internatele de la școlile pe care le avem în subordine, avem mai puține spații ca Primăria Timișoara sau alte instituții, să le punem la dispoziția pe perioada în care nu se desfășoară cursuri. Nu am primit niciun fel de solicitare din partea celor care se ocupă de această problemă cu privire la folosirea spațiilor noastre, a spus președintele Consiliului Județean Timiș.

Până când se va găsi o soluție, cu sprijinul Spitalului Victor Babeș, în cursul zilei de maine (miercuri) toate persoanele cazate la Liceul CFR vor fi evaluate medical. Din 27 noiembrie 2020, când a fost deschis centrul de carantină de acolo, la Liceul CFR din Timișoara au fost cazate 2300 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe