Veste proastă pentru timișoreni. Adio investigațiilor imagistice de tip CT persoanelor infectate cu SARS Cov2 la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș

Diana Timișoreanu 01.04.2021, 13:03
Veste proastă pentru timișoreni. Adio investigațiilor imagistice de tip CT persoanelor infectate cu SARS Cov2 la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș

Adio investigațiilor imagistice de tip CT. Investigațiile CT pentru bolnavii de coronavirus sunt extreme de importante, deoarece așa sunt evaluate leziunile pulmonare de COVID-19 și se poate stabili “încadrarea în boală”, adică se poate observa cât este de puternică afectarea pulmonară a pacientului ceea ce duce la clasificarea în formă medie sau severă a bolii.

Adio investigațiilor imagistice de tip CT persoanelor infectate cu SARS Cov2

Computerul Tomograf, aparatul cu ajutorul căruia se realizează aceste investigații s-a stricat. A fost pus în funcțiune în 2018 și, în ultimele șase luni, acolo s-au făcut aproape 10.000 de scanări, adică de 1000 de ori mai multe decât în perioada similară din 2019. Acestora li se adaugă și scanările pentru persoanele internate acolo cu alte tipuri de afecțiuni.

Am atras atenția încă de la începutul lunii ianuarie că CT-ul, pe care l-am folosit la capacitate maximă în toată această perioadă, poate să cedeze în orice moment. De la lună la lună, numărul investigațiilor imagistice a crescut exponențial. Din păcate, de ce ne era frică nu am scăpat. Una dintre componentele esențiale ale aparatului s-a consumat si trebuie inlocuită. Este vorba de tubul de raze fără de care CT-ul nu poate funcționa, spune SL. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Intervenția pentru înlocuirea piesei poate dura chiar și o săptămână, timp în care aparatul nu poate fi folosit.

Adio investigatiilor imagistice de tip CT
Adio investigatiilor imagistice de tip CT

„Presiunea pe serviciile de urgență va crește foarte mult”

Nu mai putem să îi evaluăm imagistic pe pacienții care vin în triaj. Și pe parcursul unei săptămâni, cât va dura cel mai probabil înlocuirea piesei, vorbim de câteva sute de oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Am luat legătura cu Spitalul Județean Timișoara și cu Spitalul Municipal, două unități sanitare care au CT-uri funcționale, și le-am cerut să ne ajute, să își mobilizeze echipele să realizeze aceste investigații imagistice.

Sunt convins că, așa cum am sărit și noi în ajutorul lor, cand ne-au solicitat, o vor face și ei de data asta. Din păcate, ambulanțele care veneau pentru triaj la noi vor trebui acum să meargă la celelalte două unități sanitare din oraș, iar presiunea pe serviciile de urgență va crește foarte mult, spune prof dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

În acesta dimineață, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara a trimis un memoriu atât Prefecturii Timiș, cât și Primăriei Timișoara, Consiliului Județean Timiș, dar și Directiei de Sănătate Publică Timiș, în care a fost explicată situația din unitatea sanitară aflată în linia întâi a luptei împotriva COVID-19.

Adio investigatiilor imagistice de tip CT
Adio investigatiilor imagistice de tip CT
Urmăriți Impact.ro și pe