Finlanda a făcut anunțul privind aderarea la NATO. Se pregătește Suedia

Mihnea Tălău 12.05.2022, 10:44
Finlanda a făcut anunțul privind aderarea la NATO. Se pregătește Suedia

Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au făcut joi anunțul privind intenția de a se alătura NATO, iar Suedia va urma probabil la scurt timp după aceea, au declarat diplomați și oficiali, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina remodelează securitatea europeană și alianța militară atlantică.

Finlanda urmează să primească rapid statutul de membru NATO

Aliații NATO se așteaptă ca Finlanda și Suedia să primească rapid statutul de membru, au declarat pentru Reuters cinci diplomați și oficiali, deschizând calea pentru o prezență sporită a trupelor în regiunea nordică în timpul perioadei de ratificare de un an.

În perioada premergătoare aderării lor la NATO, premierul britanic Boris Johnson a promis miercuri că va apăra Suedia și Finlanda împotriva unor potențiale amenințări rusești, în timp ce a călătorit în ambele țări pentru a semna acorduri de securitate reciprocă.

În regiunea nordică mai largă, Norvegia, Danemarca și cele trei state baltice sunt deja membre NATO, iar adăugarea Finlandei și Suediei ar înfuria probabil Moscova, care consideră că extinderea organizației reprezintă o amenințare directă la adresa propriei sale securități.

Suedia, tot mai aproape de aderarea la NATO. Ministrul Apararii: Vom deveni mai puternici impreuna

Finlanda are 1.300 de kilometri de graniță și un trecut dificil cu Rusia. Nordicii au crescut gradual cooperarea cu NATO, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, numai că până acum nu au aderat la alianța nord-atlantică, pentru a menține relații de bună vecinătate cu Kremlinul. Acum, după invadarea Ucrainei de trupele rusești, situația s-a schimbat, existând un real pericol la graniță.

Putin a avertizat că ar putea avea „consecințe militare și politice grave”

Președintele rus Vladimir Putin a invocat această problemă ca motiv pentru acțiunile sale în Ucraina, care și-a exprimat, de asemenea, dorința de a se alătura în cele din urmă alianței. De asemenea, Moscova a avertizat în mod repetat Finlanda și Suedia să nu se alăture alianței, amenințând cu „consecințe militare și politice grave”, potrivit CNN.

Întrebat miercuri dacă Finlanda ar provoca Rusia prin aderarea la NATO, președintele Sauli Niinisto a spus că Putin ar fi de vină.

„Răspunsul meu ar fi că voi ați provocat acest lucru. Uitați-vă în oglindă”, a declarat Niinisto.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...