Rusia schimbă fața geopoliticii la nivel mondial. De ce vor Finlanda și Suedia să adere la NATO

Beatrice Dumitru 03.05.2022, 14:02
Rusia schimbă fața geopoliticii la nivel mondial. De ce vor Finlanda și Suedia să adere la NATO

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Finlanda și Suedia au decis să aderere la alianța militară NATO, ceea ce ar marca o schimbare majoră de politică pentru cele două state, care nu au luat în calcul până acum să renunțe la statutul de neutralitate. Finlanda împart o graniță de 1.300 km cu Rusia, iar al doilea cel mai mare oraș rus, Sankt Petersburg, se află la aproximativ 170 km de granița cu țara nordică.

Zile cruciale pentru Finlanda și Suedia

Zilele următoare vor fi cruciale pentru cele două state nordice. Pe 12 mai, Finlanda intenționează să solicite integrarea în NATO, iar mișcarea se va face în doi pași. Mai întâi președintele Sauli Niinisto va anunța că este de acord cu aderarea Finlandei, iar apoi grupurile parlamentare vor anunța că au aprobat cererea pentru integrare.

Pe de altă parte, în Suedia, parlamentul efectuează o revizuire a politicii de securitate, care include avantajele și dezavantajele aderării la alianță, rezultatele urmând să fie gata pe 13 mai, dar există deja o majoritate în parlament care sprijină integrearea țării în NATO.

În paralel, social-democrații de la guvernare, cel mai mare partid din toate alegerile din ultimii 100 de ani, vor avea o dezbatere internă în perioada 9-12 mai pentru a decide dacă vor susține integrarea Suediei. Mai multe sondaje recente sugerează că majoritatea suedezilor sunt în favoarea aderării, lucru nemaivăzut înainte de invadarea Ucrainei, notează Reuters.

Rusia schimbă fața geopoliticii la nivel mondial. De ce vor Finlanda și Suedia să adere la NATO
NATO susține aderarea Finlandei și Suediei.

Finlanda și Suedia cer garanții

Dacă Finlanda va adera la NATO, este de așteptat ca Suedia să-i urmeze exemplul pentru a nu rămâne singurul stat nordic în afara alianței. Alte țări din regiune, precum Norvegia, Danemarca și Islanda s-au alăturat pactului în calitate de membri fondatori. Dar Finlanda și Suedia ar dori să primească garanții că statele membre NATO le-ar apăra și în perioada în care ar avea doar statutul de state care aderă la alianță.

Ratificarea poate dura un an, spun diplomații NATO, deoarece parlamentele tuturor celor 30 de țări NATO trebuie să aprobe noi membri, în timp ce secretarul general Jens Stoltenberg a spus că țările ar putea adera „rapid” și că este sigur că se vor găsi soluții pentru perioada intermediară.

Statele Unite și Marea Britanie au promis Suediei „o prezență militară sporită, exerciții militare mai aprofundate și sprijin politic puternic din partea țărilor NATO” în timpul unui posibil proces de aderare la NATO.

Moscova a amenințat NATO cu privire la „consecințele grave” dacă Finlanda și Suedia se alătură alianței, spunând că va trebui să-și consolideze forțele terestre, navale și aeriene în Marea Baltică, referindu-se și la posibilitatea de a desfășura arme nucleare în zonă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...