Un mort și cinci răniți în urma tragediei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Primele imagini cu momentul exploziei VIDEO

Elena Avramescu, Ioana Constantin 02.07.2021, 16:27

Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Toate persoanele din zona incidentului nefericit au primit mesaj RO-Alert prin care erau rugate să părăsească zona de urgență. Astfel că imediat după a fost activat Planul Roșu de intervenție la nivelul județului Constanța.

Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari

UPDATE 15:45 Au apărut primele imagini cu momentul exploziei de la la Rafinăria Petromidia din Năvodari.

UPDATE 15:30 Procurorii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă, iar cercetările se fac „in rem”, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Constanța. Vestea bună este că, în jurul orei 15:00, incendiul a fost lichidat, după cum a informat ministrul de Interne, Lucian Bode: „Această tragedie se putea transforma într-o catastrofă”.

Care a fost cauza exploziei de la Petromidia

Conform primelor informaţii existente, cauza exploziei ar fi putut fi o conductă fisurată, însă instalaţiile au fost în revizii anul trecut, în perioada martie-aprilie. Grupul KMG International, compania care deține Rompetrol Rafinare, a transmis că incendiul a fost izolat și stabilizat.

UPDATE 15:00 Din nefericire, bărbatul dispărut după explozia de la Petromidia a fost găsit mort. Informația a fost confirmată de prefectul Constanței, Silviu Coșa, fiind primul deces confirmat. Bărbatul a fost găsit în incinta rafinăriei. Până la această oră, cinci persoane sunt rănite. Două dintre ele, care au arsuri, vor fi aduse la Spitalul Floreasca din București.

UPDATE 13:55 Numărul persoanelor rănite în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari crește, astfel că a ajuns la cinci, fiind vorba despre încă o persoană cu traumatism la picior și o alta cu arsuri minore. În plus, o persoană este dată dispărută.

Intervenția este în plină desfășurare, sunt zone cu flacără deschisă, se lucrează pentru limitarea extinderii și pe stingere. A scăzut pericolul de explozie, nu putem exclude cât mai avem flacără deschisă și pot apărea complicații, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Explozia s-a produs la instalația de hidrofinare petrol motorină

UPDATE 13:45 Toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost oprite în condiții de siguranță, conform informațiilor publicate de Petromidia. S-a dezvăluit faptul că incidentul s-a produs la instalația de hidrofinare petrol motorină.

Conform procedurilor interne de gestionare a situațiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiții de siguranță. În acest moment, echipele de intervenție acționează pentru controlul și stingerea incendiului. Mulțumim autorităților pentru profesionalismul și promptitudinea cu care au reacționat la acest incident, a transmis compania.

UPDATE 13:20 Ministerul Sănătății a dat noi informații cu privire la situația victimelor în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari.

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime: una cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare, o victimă cu traumatism lombar și încă una cu arsură la nivelul feței.

S-a aflat că acest incendiu se manifestă la o instalație de transport petrolier, iar în aceste clipe, mai multe echipe de intervenție acționează pentru închiderea robineților și întreruperea alimentării cu combustibil. Astfel că ISU Dobrogea a menționat faptul că a fost dispusă suplimentarea rezervei de substanță de stingere cu câte 2.000 litri de la ISU Călărași, Tulcea, Ialomița, Galați și Vrancea, iar în zonă a fost trimis și un elicopter SMURD.

Ministrul mediului Tanczos Barna, a declarat că impactul asupra mediului poate fi major. Mai mult, din primele evaluări ale ANM norul de fum se deplasează spre mare, nu spre țărm, a adăugat minstrul. În plus, la fața locului se află un laborator mobil pentru a se putea monitoriza calitatea aerului.

Situaţia este gravă. Accesul este restricţionat, limitat, nici comisarii Gărzii de Mediu nu au acces în zonă. Există în continuare pericol de explozie. Din păcate, din primele informaţii, există şi victime, dar evaluarea situaţiei este în responsabilitatea ISU. Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului, a declarat ministrul mediului, Tanczos Barna.

Explozie la Rafinaria Petromidia din Navodari
Explozie la Rafinaria Petromidia

ȘTIRE INIȚIALĂ Cu puțin înainte de ora 12.30, turiștii de pe plajele din apropiere au fost șocați când au văzut un mare mare de fum negru, astfel că n-au stat pe gânduri și au început să posteze imagini, în care se vedea chiar și o flacără în zona Rafinăriei de la Capul Midia-Năvodari.

Mai multe ambulanțe ISU/SAJ se îndreaptă în aceste momente spre rafinărie. ISU Constanța a confirmat existența unei victime cu arsuri de căi aeriene și pe circa 45% din suprafața corpului, iar imediat după, prefectul județului Constanța a confirmat existența unei a doua victime.

Persoanele sunt arse pe față, nimic grav. Vom face o reevaluare. A fost dat mesaj prin RO-Alert. Turiștii nu sunt afectați. Echipajele sunt acolo, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...