EXCLUSIV. Restricțiile schimbă tradiția, de Paștele catolic. Ce se întâmplă cu slujba de Înviere

Alexandru Catalan 12.03.2021, 14:36
EXCLUSIV. Restricțiile schimbă tradiția, de Paștele catolic. Ce se întâmplă cu slujba de Înviere

Recenta decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a stabilit mai nou un nou program de restricţii, pe timp de noapte, îşi va pune amprenta asupra orarului liturghiilor din noaptea de Paşti, una dintre cele mai importante din întregul an bisericesc. Catolicii şi protestanţii vor întâmpina Învierea duminică, 4 aprilie, în timp ce ortodocşii şi greco-catolicii, pe 2 mai, reguli care însă până atunci mai pot suferi modificări.

”Practic, liturghia de la miezul nopţii va începe cel mai probabil în jurul orei 20.00”

La aceste noi decizii legate de programul nocturn, se vor adăuga, în anumite zone, măsurile speciale de carantină. Municipiul Timişoara şi trei localităţi din vecinătatea acesteia, zonă în care sunt puternice comunităţi de catolici şi de protestanţi, se află într-o asemenea situaţie în prezent, dar nimeni nu poate aprecia cum va evolua situaţia la sfârşitul primelor 14 sau 21 de zile luate deja în calcul. Dacă la Timişoara zarurile par aruncate, în acest moment, Bucureştiul poate fi ceva mai norocos.

”Cel mai probabil, în condiţiile anunţate deja de autorităţi, vom declara, la rândul nostru, ora de începere a liturghiei pascale. Ne propunem ca, celebrările să aibă loc cu public în biserică, în baza condiţiilor de securitate personală şi comunitară, care se vor aplica la sfârşitul lunii martie şi la începutul lui aprilie.

Practic, liturghia de la miezul nopţii va începe cel mai probabil în jurul orei 20.00. Nu e încă definitivă ora, fiindcă va trebui să ţinem cont şi de deplasarea credincioşilor spre case, purtând în mână lumânările cu lumina lui Hristos, astfel încât cu ceva timp înainte de ora 22.00 ei să se întoarcă în siguranţă la casele lor!”,  a declarat, pentru impact.ro părintele Şerban Tarciziu, purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.

Situaţia aparte de la Bucureşti şi din alte mari oraşe de români catolici din noaptea de Paşti ar putea avea acelaşi scenariu şi la Vatican
Situaţia aparte de la Bucureşti şi din alte mari oraşe de români catolici din noaptea de Paşti ar putea avea acelaşi scenariu şi la Vatican

”Italia, una dintre cele mai afectate ţări de noul tip de coronavirus”

Acelaşi preot mai spune că lucrurile vor fi anunţate cu mult timp înainte de data Paştelui. Pe de altă parte, este posibil şi un scenariu în care autorităţile să fie mărinimoase şi să permită, doar pentru noaptea dintre 1 spre 2 aprilie, o excepţie. Dar surse bine informate au declarat pentru impact.ro că acest lucru are o probabilitatea foarte mică de materializare, întrucât toţi specialiştii dau ca sigur faptul că România a intrat de câteva zile în cel de-al treilea val al pandemiei.

Situaţia aparte de la Bucureşti şi din alte mari oraşe de români catolici din noaptea de Paşti ar putea avea acelaşi scenariu şi la Vatican. Italia, una dintre cele mai afectate ţări de noul tip de coronavirus, nu a permis nici măcar Papei, anul trecut, să celebreze liturghia de la miezul nopţii, după tipicul obişnuit. Şi există indicii că lucrurile se vor repeta şi în 2021. Cu alte cuvinte, clopotele impunătoare de la Vatican vor anunţa cel mai probabil învierea Domnului, undeva în jurul orei 21.00, semn că şi acolo liturghia va fi celebrată mult mai devreme.

Urmăriți Impact.ro și pe