UPDATE Eșec marca PSD: Rovana Plumb, respinsă definitiv pentru funcția de comisar european. Cum a declarat-o comisia JURI

Alexandru Ioanid 30.09.2019, 13:22
UPDATE Eșec marca PSD: Rovana Plumb, respinsă definitiv pentru funcția de comisar european. Cum a declarat-o comisia JURI

Rovana Plumb a fost respinsă definitiv de comisia JURI pentru postul de comisar european. PSD a susținut-o până în ultimul moment, iar Rovana Plumb a făcut tot posibilul pentru a intra în grațiile oficialilor de la Bruxelles. Dar fără succes.

ACTUALIZARE: Rovana Plumb a avut o primă reacție după respingerea sa pentru funcția de comisar european. Social-democrata crede că decizia este una politică și face, din nou, referire la împrumutul pe care l-a achitat cu două case.

„Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine către președinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI și tuturor membrilor acestei Comisii. Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acțiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România.Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României”, afirmă Rovana Plumb.

Comisia JURI din Parlamentul European a respins-o definitiv pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european. Ea nu a trecut de audierile din comisia de specialitate, fiind respinsă cu 13 voturi la 7.

Alături de Rovana Plumb a fost respins și candidatul din partea Ungariei, Laszlo Trocsanyi, în cazul său votul fiind 12/9.

„(…)s-a activat opțiunea nucleară pentru Rovana Plumb – nu este, în mod clar, o opțiune pentru poziția de comisar european. Nici candidatul maghiar nu a trecut de votul JURI. Vor fi transmise scrisori de clarificare a deciziei JURI. Voturi Plumb: 13/7. Voturi Trocsanyi : 12/9”, a scris eurodeputatul USR PLUS Ramona Strugariu pe Facebook.

Rovana Plumb, respinsă pentru funcția de comisar european

Rovana Plumb propusa pentru postul de comisar europeana

Rovana Plumb a fost declarată de comisia JURI „candidat nepotrivit”. Membrii comisiei l-au catalogat la fel și pe candidatul din partea Ungariei, Laszlo Trocsanyi.

Decizia JURI urmează să fie clarificată prin scrisori trimise Comisiei Europene. Practic, Ursula von der Leyen trebuie să decidă care sunt pașii de urmat acum. Chestiunea trebuie tranșată, însă, și la București.

Deocamdată, PSD nu a avut nicio reacție, dar Rovana Plumb a făcut tot posibilul să se agațe de această funcție. După ce oficialii europeani sesizaseră anumite probleme în declarația de avere a Rovanei Plumb, social-democrata a încerat să repare lucrurile, dar nu a reușit.

În privința împrumutului de 800.000 de lei, Rovana Plumb susținea că a fost stins cu două apartamente. Membrii comisiei vorbeau de un posibil conflict de interese în cazul acelui împrumut.

„Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și acesta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționate mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea transmisă de Rovana Plumb.

Iohannis cere consultări cu Dăncilă pe tema comisarului european

Iohannis la Casa Alba Dancila la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a intervenit în disputa legată de nominalizarea din partea României pe tema comisarului european. PSD a ținut cu dinții de candidatura Rovanei Plumb și a mers până în ultima clipă alături de ea.

Acum, șeful statului consideră că nu s-ar fi ajuns aici dacă pentru funcția de comisar european era propusă o persoană fără probleme de integritate. Din acest punct de vedere, președintele crede că o nouă nominalizare, dacă va fi făcută, trebuie făcută după consultări.

„În temeiul dispoziţiilor art. 80 şi ale art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie, ora 12,00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcţia de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă şi de importanţă deosebită pentru statul român”, spune şeful statului.

Viorica Dăncilă arăta, sâmbătă, că Rovana Plumb are toată susținerea ei, chiar dacă de la Bruxelles veneau indicii că această candidatură va fi respinsă.

„Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile – atât la votul din Parlamentul European, dar mai ales reacţiile celor din ţară – nu mă face să am mai puţină încredere sau apreciere pentru Rovana Plumb, dimpotrivă. Rovana are, în continuare, susţinerea mea necondiţionată”, scria premierul pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe