Cine e Rovana Plumb, în opinia presei din Germania: portretul unui politician care a stat „de-a dreapta” lui Dragnea

Ciprian Ioana 13.09.2019, 18:00
Cine e Rovana Plumb, în opinia presei din Germania: portretul unui politician care a stat „de-a dreapta” lui Dragnea

Rovana Plumb apare în dreptul României pe lista de comisari europeni propusă de Ursula von der Leyen, președinta desemnată a Comisiei Europene. Rovana Plumb e propusă pentru a prelua portofoliul Transporturilor. Dar cât de pregătită e social-democrata pentru această funcție și ce riscă România în cazul în care e respinsă?

Articolul despre Rovana Plumb a fost publicat de un jurnalist de la Frankfurter Allgemeine Zeitung. Acesta urmărește cariera politică a Rovanei Plumb și notează că România ar putea pierde la capitolul credibilitate dacă Rovana Plumb va fi respinsă pentru postul de comisar european.

Jurnalistul notează că social-democrata nu se bucură nici de sprijinul liberalilor și nici de cel al ecologiștilor și conservatorilor. Există păreri împărțite chiar și printre social-democrați, adică exact cei care anunțat că îngheață legăturile cu liderii PSD de la București.

Iar acel anunț venea chiar în epoca Dragnea. Liderul PSD care se deplasa pe la mitingurile din țară chiar alături de Rovana Plumb.

Cum e văzută Rovana Plumb în presa din Germania

Rovana Plumb, de mână cu Viorica Dăncilă
Rovana Plumb, de mână cu Viorica Dăncilă

Rovana Plumb apare în dreptul României pe lista de comisari europeni, propusă de Ursula von der Leyen, președinta desemnată a Comisiei Europene. Până să devină comisar european, are însă un mare hop de trecut: audierile din comisiile de specialitate din Parlamentul European.

Dacă va fi respinsă acolo, atunci România suferă o lovitură de imagine și-și pierde credibilitatea.

Jurnalistul german de la FAZ amintește de apropierea Rovanei Plumb de fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Alături de acesta, a susținut repetatele atacuri la adresa justiției și încercările PSD de a-și subordona procurorii și judecătorii.

Se întâmpla în perioada în care Liviu Dragnea căuta, sub orice formă, să modifice legea în favoarea lui și scape de pușcărie. Eforturile s-au dovedit, până la urmă, în zadar.

Rovana Plumb, în vârstă de 59 de ani, e acuzată și de infracțiuni de corupție în celebrul dosar Belina. Ea nu a putut fi pusă sub urmărire penală, pentru că parlamentarii au făcut scut în jurul ei și nu au aprobat cererea DNA de ridicare a imunității parlamentare.

La vremea când s-a făcut transferul insulei Belina de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman (ulterior urma să ajungă în administrarea Tel Drum), Rovana Plumb era ministru al Mediului. Din acea poziție a redactat Hotărârea de Guvern care prevedea acest transfer.

Rovana Plumb, susținătoare a retoricii anti-europene din PSD

Rovana Plumb propusa pentru postul de comisar europeana

Rovana Plumb s-a numărat printre social-democrații de la vârful partidului care au susținut lupta anti-justiție, dar și viziunile anti-europene exprimate de-a lungul timpului din tabăra PSD.

Din dorința PSD, Laura Codruța Kovesi (acum candidată pentru șefia Parchetului European) a fost revocată de la șefia DNA. Odată intrată în cărți pentru această funcție importantă, Kovesi a devenit ținta social-democraților.

În ciuda tuturor încercărilor de a-i pune bețe în roate, Kovesi este și acum principala favorită pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. Rovana Plumb a criticat-o pe Kovesi.

Și iat-o acum într-o poziție similară cu cea a fostei șefe a DNA: în cursa pentru ocuparea unei funcții importante la nivel european. Dacă le vor primi sau nu, rămâne de văzut.

Ce e cert, însă, este că nu pleacă, în niciun caz, de pe aceleași poziții.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe