Discursul lui Klaus Iohannis la recepția de la ambasada SUA. Ce spune că a adus Joe Biden în relațiile româno-americane

Badea Violeta 01.07.2021, 20:53
Discursul lui Klaus Iohannis la recepția de la ambasada SUA. Ce spune că a adus Joe Biden în relațiile româno-americane

Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut joi, 1 iulie, un discurs cu ocazia Zilei Independenței, la Ambasada Statelor Unite. Ce spune că a adus Joe Biden în relațiile româno-americane veți afla din materialul următor.

Discursul lui Klaus Iohannis la recepția de la ambasada SUA

Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut astăzi, 1 iulie, un discurs la Ambasada Statelor Unite ale Americii. Mesajul a fost transmis cu ocazia celei de-a 245-a aniversări a Zilei Independenței. Iohannis a participat la acest eveniment alături de premierul Florin Cîțu și a ținut să amintească de importanța parteneriatului strategic dintre cele două țări.

Președintele României a salutat atitudinea președintelui american Joe Biden și este încrezător de faptul că SUA se va implica în dosare internaționale esențiale. Klaus Iohannis și-a început discursul spunând că această aniversare are loc într-un cadru ”plin de speranță și de suflu proaspăt” în relația transatlantică, ”inspirat de președintele Joe Biden”.

„La nivel bilateral, relația dintre România și Statele Unite ale Americii se bazează pe un parteneriat strategic solid și profund, pe apartenența comună la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului. Totodată, anul acesta marcăm trei momente speciale în relația noastră.

Se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite, 10 ani de la semnarea și intrarea în vigoare a Acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România și 5 ani de la atingerea Capacității Operaționale Depline a Facilității de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu”, a mai spus președintele.

Discursul lui Klaus Iohannis la receptia de la ambasada SUA
Discursul lui Klaus Iohannis la receptia de la ambasada SUA

Ce spune că a adus Joe Biden în relațiile româno-americane

În cadrul aceluiași eveniment, Klaus Iohannis a mai amintit și de Programul de burse Fulbright, care anul acesta aniversează nu mai puțin de 75 de ani de la lansare și peste 60 de ani de prezență în țara noastră, completând astfel seria momentelor aniversare importante în relația bilaterală, a mai transmis acesta.

„Deciziile adoptate la Summitul NATO, la Summitul Uniunea Europeană – SUA şi la reuniunea G7 de la Carbis Bay reprezintă o dovadă clară a angajamentului Statelor Unite pentru aliaţii şi partenerii săi, precum şi a reimplicării sale în dosare esenţiale pentru arhitectura internaţională.

Discuţiile pe care le-am avut cu Preşedintele Biden în marja Summitului NATO au reprezentat, la rândul lor, un prilej de reconfirmare atât a solidităţii Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, cât şi a angajamentului partenerilor americani pentru securitatea euroatlantică”, a completat preşedintele.

În plus, Klaus Iohannis a ținut să sublinieze faptul că România susține și promovează conceptul de reziliență strategică transatlantică. Acesta a spus că România urmărește reducerea sau chiar eliminarea dependenței de actorii care nu împărtășesc aceleași valori ce reprezintă baza comunității transatlantice din care facem parte.

„Astfel trebuie interpretată și inițiativa României de a înființa la București Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, pe care l-am inaugurat recent și care este deschis partenerilor”, a adăugat președintele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...