Klaus Iohannis: ”Ne aflăm într-un punct de cotitură pentru evoluția noastră economică”. Topul care ne plasează alături de Franța

Stan Filon 17.06.2021, 12:59
Klaus Iohannis: ”Ne aflăm într-un punct de cotitură pentru evoluția noastră economică”. Topul care ne plasează alături de Franța

Economia României are șanse reale să crească, în perioada următoare. O spune Uniunea Europeană și o repetă și președintele Klaus Iohannis, care a venit recent cu mai multe detalii despre prognoza economică îmbucurătoare pentru țara noastră.

Economia României, în topul creșterii din Uniunea Europeană

Președintele Klaus Iohannis spune chiar că economia Româniai, alături de cea a Franței, se află pe primul loc în topul creșterii economice estimată în Uniunea Europeană! ”Anul 2020 a fost pentru întreaga planetă anul pandemiei de COVID-19, o perioadă în care economiile tuturor statelor au experimentat o criză fără precedent. Deşi cauzele crizei au fost sanitare, nu economice, în fapt, această criză a presupus noi provocări, a subliniat nevoia de stabilitate la nivel global şi a accentuat importanţa rezilienţei sistemelor publice şi a economiei. În prezent, pe fondul rezultatelor campaniilor ample de vaccinare, demarate la începutul anului 2021 la nivel european şi naţional, vedem că pandemia se atenuează şi viaţa socio-economică îşi reia treptat cursul.

Prognozele arată că multe state membre vor reuşi să atingă, până la sfârşitul acestui an, nivelul PIB-ului de dinaintea pandemiei. Pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, ţara noastră aflându-se, alături de Franţa, în topul creşterii economice estimate în Uniunea Europeană”, a arătat Iohannis în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, joi, în deschiderea Forumului Economic Franco-Român, potrivit Agerpres.

Economia Romaniei, in topul cresterii din Uniunea Europeana
Economia Romaniei, in topul cresterii din Uniunea Europeana

România și Franța conduc topul creșterii economice

Şeful statului mai spune că pandemia a pus o ”uriaşă presiune pe bugetele publice, prin cheltuieli extraordinare şi măsuri de sprijin pentru mediul privat” şi că ”în gestionarea acestor efecte, la acest moment, redevin primordiale responsabilitatea şi perseverenţa în efortul de consolidare fiscală şi de revenire la sustenabilitate”.

”Ne aflăm astăzi într-un punct de cotitură pentru viitorul nostru economic. Un proverb francez spune că ‘Nu are rost să alergi, trebuie să pleci la timp’. Pentru România, acel ‘timp’ este anul acesta, când începem reconstrucţia pe baze solide, prin reforme şi investiţii consistente. Vrem ca România să exploateze pe deplin oportunităţile la care avem acces, prin valorificarea unui volum de fonduri europene fără precedent. Implicarea în diverse formate de cooperare şi atragerea de noi investiţii străine, corelate cu o viitoare strategie naţională de creştere a exporturilor, sunt doar câteva exemple ale modului în care statul poate sprijini în continuare mediul de afaceri”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că Franța reprezintă un partener pentru România și trebuie dezvoltată această relație, inclusiv în ceea ce privește colaborarea la nivel european atunci când vine vorba de dosare importante pentru viitorul Uniunii.

”Franţa este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai României. Multe companii franceze au investit în sectoare cheie, reuşind să construiască în timp afaceri de succes, cu puternic impact naţional şi internaţional. Să ne uităm, de exemplu, la povestea de succes a Daciei – Renault, care poate fi preluată şi multiplicată şi în alte domenii de activitate. Cooperarea economică bilaterală are perspective clare de dezvoltare, care merită valorificate mai bine în viitor.

Domenii precum energia, industria aeronautică şi cea de apărare, dar şi agricultura, industriile inteligente, cercetarea şi inovarea, toate acestea reprezintă sectoare cheie în care experienţa franceză se întâlneşte cu potenţialul românesc, pentru a crea noi oportunităţi de investiţii, locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, dar şi produse cu valoare adăugată înaltă. România merge deja în direcţia predictibilităţii şi stabilităţii în viaţa economică, şi trebuie să continuăm prin politici adecvate de creştere a competitivităţii pentru mediul de afaceri”, a spus Iohannis.,

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...