Klaus Iohannis, impresionat de discursul lui Joe Biden: „România și românii sunt mai bine protejați”

Ioana Bucur 16.06.2021, 22:01
Klaus Iohannis, impresionat de discursul lui Joe Biden: „România și românii sunt mai bine protejați”

Klaus Iohannis, impresionat de discursul lui Joe Biden. Președintele a afirmat că, prin deciziile luate la Summitul NATO din 14 iunie, România și românii sunt mai bine protejați, iar securitatea țării, mai bine garantată.

Klaus Iohannis, impresionat de discursul lui Joe Biden

Prin deciziile luate la Summit-ul din 14 iunie, România și românii sunt mai bine protejați, a afirmat Klaus Iohannis. Întrebat care este poziţia României cu privire la viitorul NATO, președintele a explicat că, pentru țara noastră, o relație transatlantică puternică este vitală.

„Daţi-mi voie să încep cu ce am spus luni, după Summitul NATO, atunci am spus-o la sfârşitul intervenţiei mele. Prin deciziile luate la Summitul NATO din 14 iunie, România şi românii sunt mai bine protejaţi, securitatea României este mai bine garantată. Pentru statele noastre, pentru naţiunile noastre amândouă, relaţia transatlantică puternică este vitală.

Relaţia transatlantică nu este o relaţie de tip diplomatic doar, sau economic doar, relaţia transatlantică este chiar baza democraţiilor noastre, care se bazează pe valori”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat care sunt poziţiile Estoniei şi României cu privire la viitorul NATO.

Klaus Iohannis, impresionat de discursul lui Joe Biden. Președintele a ținut să reia unul dintre mesajele liderului de la Casa Albă:

„Şi aş menţiona, în acest context, ceva ce a spus preşedintele Biden în cadrul alocuţiunii pe care a ţinut-o la NATO: din păcate, în ziua de astăzi, în lume sunt mai puţine democraţii şi mai multe autocraţii. Este îngrijorător şi este sarcina noastră, este obiectivul nostru, să păstrăm abordarea noastră democratică. Asta înseamnă să fim puternici”, a declarat preşedintele Iohannis, întrebat care sunt poziţiile Estoniei şi României cu privire la viitorul NATO.

Klaus Iohannis, impresionat de discursul lui Joe Biden
Klaus Iohannis și Joe Biden

„Trebuie să fim garanţii unei dezvoltări economice, democratice, tehnologice, care este extrem de performantă, dar şi deschisă pentru toţi cetăţenii noştri”

Iohannis a adăugat că NATO este cea mai puternică alianță militară din câte au existat pe pământ, iar acest lucru obligă statele membre să fie mai puternice, mai reziliente, mai rapide și mai bine pregătite pentru a asigura ca „NATO să rămână, împreună cu Statele Unite, împreună cu Uniunea Europeană, acolo unde este vârful de tehnologie”.

„NATO este cea mai puternică alianţă militară din câte au existat pe pământ, dar acest lucru nu ne permite să lăsăm garda jos. Trebuie să fim mai puternici, mai rezilienţi, mai rapizi, mai bine pregătiţi şi trebuie să avem grijă ca NATO să rămână, împreună cu Statele Unite, împreună cu Uniunea Europeană, acolo unde este vârful de tehnologie.

Trebuie să fim garanţii unei dezvoltări economice, democratice, tehnologice, care este extrem de performantă, dar şi deschisă pentru toţi cetăţenii noştri. În acest sens, este evident că trebuie să lucrăm la un nou concept strategic. Cel vechi datează din 2010, de atunci lumea s-a schimbat şi trebuie să schimbăm, să adaptăm şi noi conceptul nostru strategic.

Permanenta adaptare la o lume în rapidă schimbare este vitală. Fără asta nu vom putea performa aşa cum ne dorim cu toţii. Faptul că acest Summit a avut loc şi a demonstrat că suntem uniţi, că suntem solidari, este probabil vestea cea mai bună pe care au putut să o primească naţiunile noastre şi de aceea am spus: în această conjunctură, România, dar şi Estonia şi toţi aliaţii sunt mai bine poziţionaţi şi mai bine protejaţi”, a conchis şeful statului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI