Diferența dintre astronomie și astrologie: de ce una este știință, iar alta nu

Gabriel Peneș 21.12.2022, 12:39
Diferența dintre astronomie și astrologie: de ce una este știință, iar alta nu

Diferența dintre astronomie și astrologie. Mulți oameni așteaptă cu sufletul la gură în fiecare zi predicțiile astrogramei. Semnul zodiacal căruia îi aparțin, cu tot ce decurge din asta, devine punct central pentru viața lor. Și confundă astrologie cu o știință adevărată, așa cum este astronomie, unde predicțiile se bazează pe observații clare și directe ale corpurilor cerești, dar și pe multe cunoștințe de matematică și fizică.

Diferența dintre astronomie și astrologie

Există oameni pentru care diferența între astrologie și astronomie aproape că nu există. Sau, altfel spus, gradul de adevăr pe care fiecare din cele două domenii în conține este considerat același. Mai ales că atât astrologia, cât și astronomia se ocupă de predicții, dar în alt mod.

Teoriile astrologice susțin că pozițiile planetelor și stelelor influențează cine ești și ce ți se întâmplă: jobul tău, personalitatea și dar și ce șanse reale ai să îți găsești, spre exemplu, dragostea. Astrologii fac aceste predicții pe baza pozițiilor planetelor din momentul și locul nașterii tale.

Astronomia, în schimb, face predicții despre fenomene precum mișcările planetelor și expansiunea galaxiilor. Știința, în esență, implică formularea și testarea afirmațiilor faptice despre lume. Iar asta se realizează cu ajutorul ștințelor exacte, angrenând calcule matematice și fizice de mare complexitate.

Multă vreme, până în secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea, astronomia și astrologia erau ușor confundate între ele, mergând „mână în mână”, scrie iflscience.com. Inclusiv savanți ca Galileo și Kepler obișnuiau să se joace cu astrologia.

Există o diferență notabilă între fals și neștiințific, ceea ce s-ar putea aplica și în cazul astrologiei, spre exemplu. În prezent, teoriile astrologice sunt false tocmai pentru că pretind să facă afirmații științifice despre lume, iar acele afirmații se dovedesc a fi greșite, în cele mai multe dintre cazuri.

Diferența dintre astronomie și astrologie de ce una este știință, iar alta nu
Predicțiile făcute în astrologie sunt suficient de vag formulate astfel încât oamenii să aibă impresia că sunt un adevăr de necontestat

De ce una este știință, iar alta nu

Deși predicțiile pe care le face astrologia sunt false, oamenii cred în ele. Practic, nu astrologia reprezintă o problemă, ci falșii profeți care o propăvăduiesc drept un adevăr indubitabil. Dar unii oameni susțin, în continuare, predicțiile astrologice bazându-se pe experiența personală.

„Am întâlnit pe cineva interesant” sau „am beneficiat de faptul că am ascultat sfatul celui mai bun prieten”, așa cum le-a prezis astrograma într-o anumită zi. Iar acest lucru devine, pentru ei, o dovadă a adevărului de netăgăduit al predicțiilor astrale.

Dar aceste predicții sunt întotdeauna suficient de vagi încât pot fi interpretate în sensul dorit de fiecare persoană. Nu vei auzi într-o asemenea predicție că vei întâlni o persoană identificată cu nume și prenume ori că sfatul bun va veni de la prietenul X ori Y, ci totul este formulat suficient de evaziv încât să pară un adevăr absolut dacă întâmplarea face ca predicția să se împlinească într-o zi anume.

Teoriile astronomiei, pe de altă parte, au evoluat de-a lungul anilor odată cu progresele tehnologice. Ele sunt legate de măsurători din ce în ce mai precise. Totuși, de ce atât de mulți oameni consideră astrologia atât de utilă, mai ales dacă predicțiile ei nu sunt întemeiate? De ce sunt semnele astrologice și horoscoapele atât de populare?

Când vine vorba despre astrologie, mulți oameni consideră că semnul lor astrologic le dă sens vieții și îi ghidează. Se poate spune că astrologia îi ajută pe oameni să aibă un scop și să se elibereze de responsabilitate, în cazul în care lucrurile nu merg chiar așa cum și-au dorit ei, în ziua respectivă. Cu alte cuvinte, este mai bine să dai vina pe „alinierea planetelor” decât pe faptul că, în ziua respectivă, nu ai funcționat corespunzător sau nu ai luat deciziile potrivite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....