Planeta care ar putea ascunde un ocean. E destul de aproape de Pământ

Iancu Andreea 26.01.2022, 14:47
Planeta care ar putea ascunde un ocean. E destul de aproape de Pământ

Oamenii de știință sunt într-o permanentă dorință de descoperire de noi planete și detalii despre Universul în care orbităm. Recent, cercetătorii au aflat că un corp astronomic, aflat aproape de Pământ, este reprezentat de planeta care ar ascunde un ocean înghețat pe suprafața sa. Specialiștii susțin chiar că această planetă ar putea susține viața.

Descoperire importantă aproape de Pământ. Ce planetă ascunde un ocean sub stratul de gheață de la suprafață

Mimas, Luna de gheață care orbitează o planetă aflată aproape de Pământ, a stârnit curiozitatea cercetătorilor. Aspectul său, asemănător cu cel al „Stelei Morții” din celebra producție Star Wars, dar și modul în care este constituită, reprezintă un motiv de cercetare printre specialiști. Aceștia sunt de părere că Mimas, Luna planetei Saturn, ar putea chiar să adăpostească viața pe suprafața sa.

Situată la numai 186.000 de kilometri de Saturn, planeta cu 82 de luni, Mimas are nevoie de puțin peste 22 de ore pentru a parcurge o orbită în jurul planetei, scrie CNN. Satelitul planetei Saturn este marcat de numeroase cratere, cel mai mare având 130 de kilometri, acesta fiind și cel care întărește asemănarea cu „Steaua Morții”.

Planeta care ascunde un ocean aproape de Pământ
Luna planetei Saturn, Mimas

Oceanul aflat sub gheață

Un studiu recent, publicat de Icarus, arată că în centrul satelitului lui Saturn s-ar afla ascuns un ocean. Acesta este însă acoperit de stratul gros de gheață de la suprafața Lunii Mimas. Descoperită pentru prima oară în 1789 de astronomul englez William Herschel drept un punct minuscul lângă Saturn, Mimas a atras atenția cercetătorilor în anii următori. Sondele Voyager au fotografiat Luna de mici dimensiuni în 1980, iar misiunea Cassini a NASA a efectuat zboruri în apropiere de aceasta în timp ce studia planeta Saturn între 2004 și 2017.

Oamenii de știință au fost mult timp intrigați de Mimas, deoarece aceasta este compusă aproape în întregime din gheață. Craterele împrăștiate pe această Lună sugerează că suprafața acesteia a rămas înghețată mult timp. Totuși, înainte ca misiunea Cassini să se încheie în 2017, a fost detectată o oscilație în rotația Lunii care sugerează că Mimas ar putea conține un ocean subteran.

Planeta Mimas ar putea susține viața

Sistemul solar în care ne regăsim și noi găzduiește numeroase astfel de planete de tip Lună, în care se află oceane sub învelișurile groase de gheață. Inclusiv Luna Europa a lui Jupiter și Lunile lui Saturn Titan și Enceladus se numără printre ele. Totuși, ele se diferențiază de Pământ, care se află la distanța potrivită de Soare pentru a include oceane cu apă lichidă pe suprafața sa. Lunile oceanice cu apă interioară, denumite și IWOW-uri, se află mult mai departe de Soare, însă ar putea să susțină viața în oceanele lor.

Satelitul se aseamănă Lunii care orbitează Pământul, acesta fiind orientat întotdeauna către planeta Saturn. Conform cercetătorilor de la  Southwest Research Institute, mișcările de mici dimensiuni efectuate pe orbita Lunii, care au fost detectate de sonda Cassini, ar putea reprezenta interacțiuni gravitaționale cu Saturn. Acestea ar produce suficient de multă căldură astfel încât să păstreze un ocean lichid sub un înveliș gros de gheață, așa cum preconizează specialiștii că s-ar regăsi dincolo de suprafața planetei Mimas.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...