De ce este izvorul de la Mănăstirea Izbuc unic în Europa

Emanuela Pană 09.06.2021, 08:32

Prima mănăstire ortodoxă din Ardeal – Mănăstirea Izbuc – a devenit cunoscută în toată Europa pentru izvorul unic din apropierea ei. Potrivit localnicilor, apa care țâșnește uneori din pietre are puteri miraculoase. Ce spune legenda și care este motivul pentru care îți duc viața aici 20 de călugări și călugărițe, aflați în continuare.

De ce este izvorul de la Mănăstirea Izbuc unic în Europa

Situată la poalele munților Codru Moma, Mănăstirea Izbuc din județul Bihor se află la aproximativ 100 de kilometri de Oradea, pe Drumul Naţional 76, spre Deva, într-un cadru oniric, de munte, îngreunat de pioșenie. Aici s-au strâns și au început să viețuiască 20 de călugări, care cred că apa de langă mănăstire are puteri miraculoase.

Numele mănăstirii – Izbuc – vine de acest izvor unic în Europa, care se află lângă locașul de cult și care izbucnește la anumite intervale (izbuc intermitent). Mănăstirea a fost ridicată între anii 1928 -1930 și este o mănăstire de călugări. Aceștia consideră fenomenul carstic un factori de minuni, punând pe seama lui vindecări miraculoase.

Izvorul Izbuc este unic în Europa, fiind cunoscut atât în țară, cât și peste hotare.

Veneau aici bolnavi din toate judeţele din jurul Bihorului, din Cluj, Satu-Mare, Arad, Hunedoara şi mulţi dintre ei s-au întors după aceea spunând că s-au facut bine şi s-au tămăduit. Am văzut oameni schilozi aduşi cu targa sau căruţa, copii purtaţi de părinţi în spate ori alţii abia umblând sprijiniţi în baston.

Oamenii veneau 15 km pe jos, de la gara din Vaşcău. Doamne, multe minuni s-or făcut la acest izvor. Şi n-a secat decât o singură dată, atunci s-a oprit de tot. Era pe vremea ungurilor, cand eram sub ocupaţie austro-ungară. Atunci n-a mai curs şapte ani. S-au aciuat pe lângă el nişte călugări catolici şi-au pus taxa la intrare“, spunea Ilie Novac, din satul Călugări, potrivit adevărul.ro.

Citește și: Acuzații incredibile ale unui fost stareț despre mănăstirea Văratec. „Maicile sunt mame surogat în Turcia“

Puterile miraculoase ale apei. Un copil orb și-a recăpătat vederea

Legenda spune că un copil orb, care se afla într-o zi prin preajmă, a auzit susurul izvorului, s-a îndreptat către el, s-a spălat pe față și și-a recăpătat vederea. La auzul acestui lucru, călugării s-au adunat să-și ducă viața aici. Mărturie stau documentele, care atestă că au existat călugări care au viețuit în acest loc încă din secolele 11-12.

Totodată, mii de pelerini sunt atrași în acest loc de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, o copie a icoanei de la muntele Athos. Aceasta și-a găsit locul la Izbuc încă din anul 1928, când mănăstirea s-a reactivat.

Ea este aducătoare de multă pace şi foarte mulţi credincioşi se roagă înaintea ei. Cei care nu au copii, Maica Domnului le dăruieşte copii“, a povestit Arhimadrit Mihail Tărău-stareţul mănăstirii Izbuc.

Hramul mănăstirii este Sfânta Maria Mare, în ziua de 15 august, când poposesc aici un număr mare de vizitatori – atât localnici, cât și turiști.

Pe data de 15 august, credincioșii de toate religiile fac, încă din cele mai vechi timpuri, pelerinaj la Mănăstirea Izbuc, fiind atraşi de miracolul Izvorului Tămăduirii, ale cărui ape nu curg continuu, ci izbucnesc din pământ periodic, astfel că după aproximativ 15-20 de minute în care e sec, apa începe să iasă la suprafață cu un gâlgâit puternic și umple un bazin mic de piatră, din care se scurge formând o cascadă de câţiva zeci de centimetrii înălţime.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...