Data la care România trece la ora de iarnă. De ce ar putea fi ultima oară când se întâmplă asta

Mirabela Vasile 09.09.2020, 16:16
Data la care România trece la ora de iarnă. De ce ar putea fi ultima oară când se întâmplă asta

În 2020, trecerea la ora de iarnă, considerată ora standard, se va face în noaptea dintre 24 și 25 octombrie. Acesta este ultimul weekend din luna octombrie, iar ora locală 04:00AM a deveni ora locală 03:00AM. De altfel, Comisia Europeană dorește renunțarea la această schimbare sezonieră. Chiar anul 2021 va veni cu această modificare, în Uniunea Europeană.

Țările care își doresc să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care hotărăsc să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.

Pe timpul acestei perioade, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

Când ora de vară a fost introdusă s-a dorit creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Anul trecut s-au luat măsuri importante când ora de iarnă a fos instituită. Având în vedere că ţările vecine trec și ele de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.

Înainte de a-ți programa o călătorie, CFR le recomandă pasagerilor să se asigure că au bilet, pentru evitarea taxării suplimentare în tren corespunzătoare rangului de tren şi zonei kilometrice şi/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare.

Schimbarea vine cu efecte negative. Ce spun specialiștii

Cercetătorii au demonstrat pe parcursul anilor mai multe efecte negatibe ale schimbării sezoniere a orei. Printre acestea, cele mai întâlnite sunt insomnia, starea de somnolență, anxietate, dar și dureri de cap.

Când trece România la ora de iarnă
Când trece România la ora de iarnă

„Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, spune psihologul Lorena Diaconescu.

Pentru a putea să evităm aceste efecte negative, specialiștii recomandă sportul, dar și o alimentație sănătoasă.

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt“, a declarat medicul Corina Zugravu.

Urmăriți Impact.ro și pe