Ora de iarnă 2019. La noapte se schimbă ora. Duminică, cea mai lungă zi din an

Alexandra Chivu 26.10.2019, 13:37
Ora de iarnă 2019. La noapte se schimbă ora. Duminică, cea mai lungă zi din an

România trece la ora de iarnă. La noapte, 26/27 octombrie 2019, ceasurile se vor da cu o oră înapoi, astfel că duminică va fi cea mai lungă zi din an.

Ora de iarnă 2019. La noapte se schimbă ora

În vorbirea curentă se spune ”ora de iarnă”, dar, potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic, această sintagmă nu există. Așadar, vara avem ora de vară, iar în restul anului avem Timp Legal Român. Drept urmare, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26/27 octombrie, țara noastră revine la Timpul Legal Român. În ultima duminică a lunii octombrie, ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00. CFR a informat că modificarea orei nu schimbă mersul trenurilor în vigoare, circulația urmând a se efectua conform orarului stabilit.

Ora de iarnă 2019. La noapte se schimbă ora. Duminică, cea mai lungă zi din an
La noapte, 26/27 octombrie 2019, ceasurile se vor da cu o oră înapoi

În ultima duminică a lunii martie se va reveni la ora de vară, urmând ca pe 29 martie 2020 să dăm ceasurile înainte cu o oră. O directivă europeană din 2001 reglementează trecerea de la Timpul Legal Român la ora de vară și invers. Toate statele europene își schimbă ora în ultimul weekend din luna martie și în ultimul din luna octombrie. Reintroducerea orei de vară datează din 1977 și avea ca obiectiv economisirea energiei, chiar dacă eficiența sa a fost contestată intens.

Schimbarea orei, criticată de mulți

Deși schimbarea orei a fost instituită în urmă cu mai bine de 40 de ani, ea continuă să fie o decizie criticată de mulți, potrivit publicației franceze La Croix: ”Comisia primește frecvent observații ale cetățenilor cu privire la ora de vară”. Cu toate acestea, până acum nu a existat o decizie finală în ceea ce privește renunțarea la ceea ce numim ”ora de iarnă”. Mulți români spun că își doresc o singură oră pe tot parcursul anului. De altfel, conform unui sondaj online derulat în Uniunea Europeană, peste 80% din respondenți sunt în favoarea renunțării mecanismului. Circa 4,6 milioane de oameni au luat parte la acest sondaj, iar trei milioane dintre respondenți au fost din Germania.

Urmăriți Impact.ro și pe