Cutremur pe scena politică. Ludovic Orban, înlocuit. Iohannis i-a dat lovitura de grație

Rădulescu Valentin 16.08.2020, 13:05
Cutremur pe scena politică. Ludovic Orban, înlocuit. Iohannis i-a dat lovitura de grație

Relațiile dintre Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis nu mai merg deloc bine. Președintele s-a arătat nemulțumit în ultimele luni de premierul Orban. Moțiunea de cenzură promisă de PSD urmează să fie depusă, iar multe surse politice susțin că moțiunea va fi din nou votată.

Ludovic Orban, lovitură dură din partea lui Klaus Iohannis

Marcel Ciolacu a anunțat miercuri depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban. Acesta este sigur pe el că moțiunea va trece cu 250 de voturi. Totodată, Digi24, informează că unele surse politice susțin faptul că afirmația președintelui intermediar PSD este una reală. Așadar, chiar dacă nu se vor strânge cele 250 de voturi, moțiunea va fi adoptată în Guvern. De astfel, toate aceste variante sunt posibile, dacă luăm în vedere faptul că relațiile dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban sunt din ce în ce mai înghețate.

Moțiunea urmează să fie depusă săptămâna viitoare, cu doar câteva zile înainte de congresul la care Marcel Ciolacu va deveni președintele PSD, dar și înaintea campaniei electorale. Totodată, PSD nu a stabilit încă momentul în care moțiunea este dezbătută și votată în Parlament. Dar cel mai probabil dezbaterea va avea loc în aceeași săptămână. Votul poate fi programat însă la finalul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Cutremur pe scena politică. Ludovic Orban, înlocuit. Iohannis i-a dat lovitura de grație
Sursă Foto: bizbrasov.ro

De cine va fi votată moțiunea de cenzură

Moțiunea ar urma să fie votată de parlamentarii din cadrul PSD, Pro România, ALDE și de o parte dintre parlamentarii independenți și cei ai minorității naționale. De asemenea, UDMR anunță că nu va semna moțiunea, iar în ceea ce privește votul, formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu a luat încă o decizie. Amintim că moțiunea de cenzură ar putea fi adoptată cu peste 240 de voturi, iar în prezent, PSD și ALDE au aproximativ 214 voturi la un loc, iar alte 23 ar urma să fie adăugate de Pro România.

Potrivit Constituției, președintele urmează să cheme partidele parlamentare la consultări, iar la finalul acestora, urmează să facă o propunere de premier. Totodată, acest lucru s-ar putea întâmpla după alegerile locale, dacă președintele dorește să lase în grija unui guvern intermediar desfășurarea alegerilor, mai scrie Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe