Cutremur în această dimineață, în judeţul Buzău. Ce magnitudine a fost înregistrată

Elena Avramescu 07.12.2022, 09:02
Cutremur în această dimineață, în judeţul Buzău. Ce magnitudine a fost înregistrată

România s-a cutremurat iar în această dimineață, seismul înregistrând magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter. Acesta s-a produs la ora locală 3:49, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, după cum a notat Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremur de 3,4 grade în județul Buzău

Seismul de 3,4 grade s-a produs la o adâncime de 143 km, în apropierea mai multor oraşe, precum: la 63 km est de Braşov, 77 km nord-est de Ploieşti, 115 km sud de Bacău, 128 km vest de Brăila, 128 km vest de Galaţi, 130 km nord de Bucureşti, 146 km nord-est de Piteşti, 177 km est de Sibiu, 195 km nord de Ruse şi la 197 km sud-vest de Iaşi.

Încă din prima zi a acestui luni, în România au avut loc şapte cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 grade pe scara Richter.

Însă cel mai mare seism din acest an s-a produs la data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4 grade, iar în 2021 cel mai mare seism a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Conform ultimelor date furnizate de către seismologi, cutremurul de 5,4 grade s-a produs la 74km E de Brașov, 76km NE de Ploiești, 116km V de Brăila, 118km V de Galați, 119km S de Bacău, 126km N de București, 151km NE de Pitești, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iași și a fost resimţit şi în Bulgaria, Moldova, România, Serbia şi Ucraina.

Cutremur in Romania, duminică, 18 septembrie
Cutremur in Romania

Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Constantin Ionescu, este de părere că activitatea seismică care are loc în zona Vrancei este una normală, astfel că seismul cu magnitudinea 5,4 care a avut loc în dimineața zilei de 3 noiembrie 2022 nu a produs replici.

„Cutremurul a avut intensitate V şi s-a produs la o adâncime de 148 de kilometri, în funcţie de numărul de staţii care au fost introduse în localizare. Este un cutremur moderat în activitatea seismică din zona Vrancea şi nu produce replici. Totul este în limite normale”, a precizat şeful INFP, potrivit Agerpres.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunțase inițial că magnitudinea a fost de 5,5, revizuind-o ulterior la 5,2 și apoi la 5,4.

Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, numai dacă sunt generate consecințe grave, vor fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate, cum ar fi puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...