Ce se întâmplă cu sistemul Ro-Alert la cutremure. Explicația venită de la IGSU

Anca Manolica 03.11.2022, 14:45
Ce se întâmplă cu sistemul Ro-Alert la cutremure. Explicația venită de la IGSU

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Richter s-a produs, joi, 3 noiembrie, la ora 6:50, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). În urma acestuia, nu a fost emis mesaj RO-Alert, așa cum ne-am fi așteptat. Iată explicația IGSU.

De ce nu a trimis Ro-Alert niciun mesaj de avertizare la cutremur

În urma cutremurului puternic care a avut loc joi dimineaţă, în zona seismică Vrancea, cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richter, IGSU a transmis că nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

Seismul, resimțit, se pare, în cinci țări, nu a fost anunțat printr-un mesaj Ro-Alert, aşa cum se întâmpla în cazul creșterii exponențiale a numărului de cazuri de infecții cu Covid-19, a unor fenomene meteorologice extreme sau a prezenței unui urs în zonă. Așadar, și de această dată românii s-ar fi așteptat să primească informare, dare acest lucru nu s-a întâmplat.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vine cu explicația

Astfel, potrivit reprezentanților IGSU, mesajele de avertizare a populației se emit după producerea cutremurelor numai dacă acestea generează consecințe grave. În eventualitatea producerii unui astfel de eveniment nefericit, românii vor fi informați, de exemplu, cu privire la punctele de distribuție ajutoarelor de urgență.

Important de precizat este că în urma mișcării tectonice produse în această dimineață, nu au fost primite apeluri prin intermediul numărului unic de Urgență 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

„În cazul seismelor Sistemul Ro-Alert nu va difuza notificări anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației cu măsuri de protecție adecvate și aici avem și un exemplu: puncte de distribuție ajutoarelor de urgență”, a transmis Adrian Mutu, purtător de cuvânt al IGSU.

Ce se întâmplă cu sistemul Ro-Alert la cutremure
Ce se întâmplă cu sistemul Ro-Alert la cutremure

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui cutremur se regăsesc pe platforma națională de pregătire fiipregătit.ro, pe aplicația de mobil DSU sau pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro, mai informează IGSU.

Raed Arafat: „Riscul de a induce panică este foarte mare”

De asemenea, și șeful DSU a venit cu o explicație în acest sens. Raed Arafat a spus că autoritățile nu trimit avertizări Ro-Alert pentru a nu crea panică.

„În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare.

Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a explicat Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

În țările în care se trimit astfel de alerte sunt făcute exerciții de pregătire a populației deja de ani de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...