Cum trebuie să condimentezi carnea pentru burgerul de casă

Emanuela Pană 13.10.2021, 08:14
Cum trebuie să condimentezi carnea pentru burgerul de casă

Vrei să te bucuri de gustul delicios al unui burger, însă ai vrea, în același timp, să ai și control deplin asupra ingredientelor folosite pentru a-l prepara? Atunci, poate ar fi cazul să îl prepari chiar tu. Zilnic, tone de carne de vită iau forma unor burgări apetisanți. De la restaurantele de tip fast-food și până la cele de lux, burgerul este un preparat extrem de popular, gata să-i satisfacă chiar și pe cei mai pretențioși. Află în continuare cum trebuie să prepari carnea pentru burgerul de casă, pentru a nu ajunge în situația de a servi un preparat mediocru sau, și mai rău, pentru a evita să faci risipă de carne.

Cum trebuie să condimentezi carnea pentru burgerul de casă

Când vine vorba despre burgeri de-a dreptul delicioși, primul pas este alegerea cu grijă a tipului de carne pe care urmează să-l folosim. Există și varianta de a cumpăra chiftelele din carne gata făcute, însă acestea nu pot concura cu satisfacția de a scoate din propriile mâini un preparat inedit și gustos. În plus, dacă pregătești chiar tu carnea, atunci o poți condimenta după propriul gust. Unde mai pui că este mult mai sigur să fii tu cel ce prepară carnea, astfel vei ști exact ce pui în farfurie.

Dacă te-am convins să prepari acasă chiftelele de carne, află că mixul perfect echilibrat pentru un rezultat delicios este 75% carne curată și 25% grăsime. Dacă folosești un sortiment de carne marmorat (ca de exemplu carnea de vită Black Angus), atunci se acceptă și un procent de 15% grăsime, dar nu mai puțin. De ce este important să țineți cont de acest aspect? Ei bine, grăsimea din carne va face ca burgerul să iasă gustos și suculent, combinație care place oricărui gurmand.

După ce ai tocat carnea, aceasta trebuie lăsată la rece pentru cel puțin 2 ore. Una dintre cele mai comune greșeli în prepararea burgerului este manevrarea cărnii, dar și amestecul de condimente în compoziție. Pentru a obține un rezultat ca la carte, contactul dintre mâinile tale și carnea de vită trebuie să fie unul limitat. Foarte multe rețete îndeamnă la un amestec de multe condimente și sosuri în compoziție, lucru care se face, în mod evident, cu mâinile în castron, fapt ce ridică timpul de manevrare al cărnii.

Astfel, un sfat de care ar fi bine să țineți cont sună cam așa: NU condimentați carnea cât ea încă nu este condimentată, gata să fie pusă pe grătar sau în tigaie. Transferul de căldură dintre mâini și carne va face ca grăsimea să se topească și, în consecință, veți obține mai degrabă o chiftea clasică și nu un burger veritabil.

În ceea ce privește condimentarea cărnii, este important să rețineți că, pentru a obține un preparat delicios, trebuie să folosești cât mai puține condimente. Așadar, sarea și piperul reprezintă cam tot ce ai nevoie pentru a păstra gustul autentic al unui buger de vită. Menționăm că ceapa, oul, sosul de soia, sosul barbecue ori pesmetul nu au ce căuta în compoziție! Ele se adaugă la sfârșit, atunci se montează varianta finală a preparatului.

Citește și: Rețeta pentru cei mai delicioși burgeri cu carne de vită și porc. Secretul prin care o să aibă același gust ca la restaurant

Cât timp trebuie gătită carnea pentru un rezultat ca la carte

De asemenea, este important de precizat că sarea și piperul nu se adaugă nici ele în compoziția de carne propriu-zisă, ci se presară deasupra, după ce chifteluțele au fost formate deja. Vrei să știi explicația din spatele acestei tehnici? Ei bine, află că este una cât se poate de simplă.

Sarea scoate apa din carne, iar proteinele intră într-un proces de dizolvare. În consecință, pastila de carne va deveni elastică, asemenea unui cârnat, și nu fragedă, așa cum ar trebui să fie.

Cât despre timpul de gătire al burgerului, acesta diferă în funcție de preferințe. Astfel, burgerul poate fi gătit rare, medium sau well-done. În timp ce unii preferă ca burgerul să fie rumenit la exterior și roz în interior, alții preferă ca pastila de carne să fie gătită cât se poate de bine.

Dacă prepari carnea în tigaie, trebuie să știi că timpul de gătire este de 2 minute pentru fiecare parte. De asemenea, este recomandat să adaugi și câteva picături de ulei. Un alt aspect pe care trebuie să-l reții: odată puse în tigaie, chiftele nu trebuie atinse timp de 1 minut, pentru a se carameliza și a fi aspectuase. Nici nu trebuie presate în timpul preparării termice!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...