Cum știi dacă te minte cineva: aceasta ar putea fi cea mai eficientă soluție

Gabriel Peneș 28.03.2023, 17:05
Cum știi dacă te minte cineva: aceasta ar putea fi cea mai eficientă soluție

Cum știi dacă te minte cineva. Poate fi incredibil de dificil să-ți dai seama când cineva își spune o minciună. Nici semnele clasice, legate de „limbajul trupului” și starea de agitație nu te pot ajuta, mai ales atunci când există persoane ce pot păcăli și un detector de minciuni. Dar un studiu recent arată care este „cheia” identificării mincinoșilor, iar aceasta este relativ simplă.

Cum știi dacă te minte cineva

Poți să uiți de expresiile faciale ori de indiciile verbale pentru a prinde pe cineva cu minciuna. Un studiu al cercetătorilor olandezi arată că ar trebui să te concentrezi doar pe nivelul de detalii pe care persoanele le oferă despre ceva ce susțin că au făcut sau n-au făcut.

Mai mult, oamenii de știință spun că o gamă prea largă de observații ale comportamentului celor suspectați de minciună, îngreunează și mai mult darea în vileag a acestora.

„Este un nonsens, pentru că e o sarcină imposibilă”, a spus autorul principal al studiului, Bruno Verschuere. „Oamenii nu pot procesa toate acele semnale într-un timp scurt, cu atât mai puțin să integreze observații multiple într-o judecată corectă”.

În schimb, Verschuere și colegii săi sugerează să ne concentrăm pe un singur semnal.

„Pare foarte contraintuitiv doar să ascultăm ceea ce oamenii ne spun și să nu dăm atenție la tot felul de alte semnale, cum ar fi nivelul de emoție și de convingere cu care își povestesc întâmplările pe care pretind că le-au trăit. Însă cei care spun adevărul pot oferi și descrieri detaliate ale evenimentelor respective, în timp pentru mincinoși oferirea de detalii nu face decât să mărească riscul de a fi prinși”, a mai spus Verschuere, conform iflscience.com.

Cum știi dacă te minte cineva: aceasta ar putea fi cea mai eficientă soluție
Lipsa detaliilor din ceea ce afirmă este ceea ce îl poate da de gol pe un mincinos, mai mult decât „limbajul trupului” ori indiciile verbale

Aceasta ar putea fi cea mai eficientă soluție

Cercetătorii olandezi au efectuat nu mai puțin de nouă teste, cu două grupuri de studenți și peste 1.445 de voluntari. Mai exact, participanții au fost separați în grupul „vinovat” și grupul „nevinovat”. Celor „vinovați” li s-a dat misiunea de a fura un răspunsurile la un examen dintr-un dulap, în timp ce „nevinovații” au fost puși doar să se plimbe prin campusul universitar, făcând anumite activități prestabilite: să meargă la bibliotecă, să sune un coleg ori să bea o cafea.

Apoi, toți studenții trebuiau să spună că au îndeplinit misiunile primului grup. Un alt grup a avut sarcina de a evalua răspunsurile colegilor și de a decide dacă mințeau ori spuneau adevărul în privința sarcinilor primite. Cei din primele două grupuri au dat chiar declarații scrise, au făcut înregistrări video și au fost supuși interviurilor live în legătură cu ceea ce făcuseră.

Cei mai mulți s-au folosit de semnele clasice, respectiv limbajul trupului (pupile mărite, puls accelerat, transpirația palmelor, nervozitate, ezitări, tremur al vocii etc.). Numai că rezultatele nu au fost foarte concludente. În schimb, foarte mulți dintre cei care intervievau au dat rezultate bune atunci când au început să întrebe studenții despre detalii legate de acțiunile lor.

De exemplu, într-unul dintre studii, folosirea semnelor clasice de detectare a unei minciuni a dus la o acuratețe a rezultatelor de doar 59%, în timp ce solicitarea de detalii a dus procentul la 66%. Altfel spus, cum „diavolul stă în detalii”, solicitarea acestora este cea mai bună „tehnică” de a identifica un mincinos.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....