Cum și-a mărit salariul un primar din Iași cu ajutorul a peste 4.000 de basarabeni. Nimeni n-a avut cum să-l atace

Mihai Roșoiu 08.12.2020, 10:20
Cum și-a mărit salariul un primar din Iași cu ajutorul a peste 4.000 de basarabeni. Nimeni n-a avut cum să-l atace

Folosindu-se de legile în vigoare, unii edili reușesc să-și mărească veniturile în mod conistent. Cum și-a mărit salariul un primar din Iași cu ajutorul a peste 4000 de basarabeni e o adevărată lecție „legală” pe care, suntem convinși, au învățat-o și alți edili din România. Așa cum probabil că bănuiți, nimeni nu a avut cum să-l atace, iar eroul nostru încasează bine-mersi o leafă de toată frumusețea.

Cum și-a mărit salariul un primar din Iași cu ajutorul a peste 4.000 de basarabeni

Comuna Moșna este condusă de Georgel Popa. Din 2004 și până în prezent, primarul Georgel conduce destinele localității ieșene. Bineînțeles că în tot acest timp, primarul și-a mai schimbat opțiunile politice. Mai exact, mai marele din Moșna a trecut din barca pesedistă în corabia liberală, fiind unul dintre micii traseiști politici ai patriei.

Cum si-a marit salariul un primar din Iasi cu ajutorul a peste 4.000 de basarabeni
Cum si-a marit salariul un primar din Iasi cu ajutorul a peste 4.000 de basarabeni

Asta nu ar fi nimic. De curând, primarul ieșean a reușit să-și mărească salariul de bugetar la 11.875 de lei brut. Normele în vigoare sunt foarte clare la capitolul salarizare. Un edil de localitate rurală din România poate câștiga între 8.400 de lei și 12.500 de lei brut într-o lună. Totul depinde de numărul de oameni care viețuiesc în respectiva așezare.

Moșna, localitatea cu 2ooo de suflete, și-a triplat „populația”

La ultimul recensământ realizat în România, undeva în 2011, comuna Moșna (Iași) număra aproape 2000 de locuitori. 1800, mai exact. În aceste condiții, salariul edilului nu putea depăși cu mult pragul minim prevăzut de lege. Numai că lucrurile s-a schimbat mult în ultima vreme. 4200 de oameni din Republica Moldova și-au făcut buletinele în comuna cu pricina, iar în scripte, Moșna are acum peste 6000 de locuitori.

Cu o „creștere fulminantă” a populației din zonă, leafa primarului nu putea bate pasul pe loc. Așa că venitul brut lui Georgel Popa a ajuns la 11.875 de lei. Normal și legal, dacă ținem cont de faptul că Moșna se încadrează acum la categoria 5.000-10.000 de locuitori. Aici, legea e clară. Omul care conduce destinele unei asemenea așezări poate ajunge la frumoasa sumă amintită mai sus.

200.000 de lei pe an încasări, 142.000, salariul primarului în 12 luni

Paradoxurile nu se opresc aici. Salariile celor 20 de persoane angajate la Primăria Moșna din Iași, ajung la o valoarea considerabilă. Pe parcursul unui an calendaristic, 142.000 de lei din buget se duc pe leafa primului om din comună. Încasările declarate ale primăriei pe aceeași perioadă sunt de 200.000 de lei. Din această sumă ar mai trebui achitate și restul salariilor angajaților.

Logic, banii adunați de la oameni și din impozitele celor trei afaceri derulate pe teritoriul comunei Moșna nu sunt suficienți. Cum și-a mărit salariul primarul ieșean cu ajutorul a peste 4000 de basarabeni este o strategie pe care am putea să o întâlnim, cu siguranță, în anumite localități din România. Problema este că legile din România le permit edililor să-și suplimenteze veniturile, fără ca aceștia să aibă de suferit.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe