Decizia de ultimă oră luată la Desevelu, unde a fost ales primarul mort

Iancu Andreea 30.09.2020, 15:23
Decizia de ultimă oră luată la Desevelu, unde a fost ales primarul mort

O situație neașteptată a uimit întreaga țară, după ce în comuna Deveselu a fost reales un primar decedat în urmă cu două săptămâni. Ion Aliman, a murit după ce s-a infectat cu Covid-19, însă a fost votat de un număr mare de cetățeni. Cea mai recentă decizie anunță ce se va întâmpla la Desevelu, în fruntea primăriei.

Ce urmează să se întâmple la Desevelu, după alegerea primarului mort

Ion Aliman, fostul primar al comunei Desevelu, a fost votat de către cetățenii din localitate, inclusiv de către viceprimar. Astfel, în urma alegerilor locale, primarul mort a primit un nou mandat. Deși gestul este unul inedit, viceprimarul a explicat votul oamenilor. Acesta consideră că cetățenii au oferit o șansă Partidului Social Democrat de a propune un nou candidat la alegerile următoare.

“A rămas pe buletinul de vot și avea dreptul de a fi ales. E o situație legală. Oamenii au înțeles-o. Prin acest vot, dau dreptul și PSD-ului de a pune un candidat la alegeri. Nu mi se pare absolut deloc bizară această situație. Asta e realitatea. Exact cum un om are dreptul la vot, așa și altul are dreptul la a fi votat”, a explicat Nicolae Dobre, viceprimarul comunei Deveselu, la Digi24.

Pe de altă parte, viceprimarul urmează să candideze și el la funcția de primar la noul scrutin de alegeri din Desevelu. Totodată, Nicolae Dobre a mărturisit că inclusiv el a ales să voteze cu primarul decedat, apreciându-i munca depusă la cârma primăriei.

“Bineînțeles. Din 1.600 l-au votat 1.057. Nu e un lucru de gândit? Nu e ceva din care reiese că omul asta a făcut foarte multe, și-a sacrificat totul începând de la sănătate, familie, cunoștințe pentru a crea ceva? Oamenii văzând candidații care sunt, văzând că PSD nu are reprezentant la alegeri, au considerat că este dreptul lor de alege un alt candidat prin acest vot dându-i posibilitatea de a se înscrie. Nimeni din ceilalți candidați nu a primit încrederea electoratului. Asta e realitatea. Lumea nu a avut încredere în ceilalți doi concurenți au considerat că și PSD trebuie să vină cu un concurent”, a adăugat Dobre.

Ion Aliman, primarul decedat din Desevelu foto - Mediafax
Ion Aliman, primarul decedat din Desevelu
foto – Mediafax

Ion Aliman a murit de Covid-19, după ce a fost transferat la București

Primarul din Deveselu, Ion Aliman, candida la un nou mandat pe postul de primar, din partea PSD. Totuși, planurile sale de a conduce localitatea au fost date peste cap de boală. Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, s-a infectat cu noul coronavirus. El a fost inițial internat la Spitalul suport Covid din Caracal, însă starea sa de sănătate s-a agravat. Astfel, decizia medicilor a fost de a-l transfera la Spitalul Colentina din București. Aici, el a murit în data de 17 septembrie.

Pentru că decesul lui Aliman s-a produs cu numai 10 zile înainte de alegeri, buletinele de vot erau deja tipărite cu numele său. Pentru că nu a putut fi eliminat de pe liste, unica variantă a rămas o nouă rundă de alegeri. Astfel, oamenii au fost îndemnați să voteze în continuare cu primarul mort, dovadă fiind campania dusă în localitate chiar înainte de ziua alegerilor. Potrivit presei locale, pe străzile din comună au circulat mașini cu imaginea fostului primar.