Cum se spală corect fasolea uscată. Marea greşeală pe care o fac toate gospodinele

Ioana Bucur 06.12.2021, 08:07
Cum se spală corect fasolea uscată. Marea greşeală pe care o fac toate gospodinele

Cu toate că este un ingredient folosit în câteva dintre cele mai populare rețete românești, gastronomia mexicană parcă s-a creat în jurul acestei boabe, așa că nu este de mirare că cele mai importante trucuri despre pregătirea și prepararea ei vin de peste ocean. Învață cum se spală corect fasolea uscată și care este marea greșeală pe care o fac aproape toate gospodinele din România.

Pașii ce nu trebuie săriți înainte de a o găti

Probabil că mulți dintre noi au cel puțin o amintire din copilărie cu mamele sau bunicile în bucătărie, în fața unei grămezi de boabe de fasole, separând cu migală elementele ce nu au ce căuta în oala în care urma sa să facă mâncarea. De fapt, este un obicei pe care l-am preluat și care, cu siguranță, va fi transmis și generațiilor viitoare. Totuși, v-ați întrebat vreodată de ce este important să curățați și spălați fasolea înainte de a o găti?

Trebuie menționat faptul că fasolea este un aliment complet: plin de nutrienți importanți pentru sănătatea organismului uman, gustos și, nu în ultimul rând, ieftin, fiind vedeta gastronomiei mexicane. Acest tip de leguminoase necesită un timp lung de pregătire și preparare, însă rezultatul, așa cum știm deja, merită din plin efortul.

Este bogată în proteine ​​vegetale, fier, acid folic, vitamine B, calciu, potasiu, fosfor, zinc și fibre, în plus conține puține grăsimi (acest lucru va depinde de modul în care este gătită), dar pentru a ne putea bucura de toți acești compuși benefici, trebui să știm care sunt părțile pe care să le eliminăm.

Boabele de fasole sunt extrase dintr-o păstaie, prin urmare, în timpul acestui proces pot fi contaminate cu materiale sau resturi care nu au ce căuta în oala în care o gătim.

Se recomandă curățarea lor într-o tavă sau un alt recipient suficient de mare, pentru a vedea cu ușurință orice reziduu care afectează gătitul, calitatea și chiar aroma. După ce se pun pe tavă, se îndepărtează toate urmele de pietre, frunze, crengi și chiar boabe sparte sau deteriorate.

Cum se spală corect fasolea uscată
Boabe de fasole

Cum se spală fasolea uscată ca la carte

Dacă vrem să obținem de fiacare dată rezultate delicioase, trebuie să știm cum se spală corect fasolea. Odată ce am scăpat de orice corp străin, este necesar să punem boabele într-o strecurătoare și să le lăsăm la înmuiat sub jet de apă. În tot acest timp, nu uitați să le amestecați bine, cu mâna, pentru a vă asigura că sunt curățate cu simț de răspundere.

Această etapă, pe lângă faptul că le face procesul de gătit mai rapid, ajută la eliminarea zaharurilor și a amidonului care ar putea provoca inflamații, gaze și disconfort gastro-intestinal în general.

În mod ideal, boabele se lasă în apă peste noapte. În cazul în care timpul nu vă permite să așteptați atît de mult, este bine să le lăsăm la înmuiat măcar o oră sau o oră și jumătate în apă fierbinte.

Desigur, nu trebuie să exagerați. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a subliniat că leguminoasele nu trebuie să fie înmuiate mai mult de 12 ore, idealul este un timp de doar 8 ore, așa că lăsați-vă fasolea în apă doar înainte de a merge la culcare și scoateți apa când vă treziți.

Odată ce fasolea s-a scurs bine, puneți boabele înapoi în strecurătoare și spălați-le din nou sub jet de apă, un pas sărit de multe dintre gospodinele de la noi din țară. Abia apoi ste timpul să le puneți în oală pentru a le savura la prânz, la cină și chiar la micul dejun.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...