De ce fasolea cu cârnați nu este mâncarea națională a României. Răspunsul unui bucătar celebru

Nicu Stan 01.12.2021, 12:31

S-a aflat de ce fasolea cu cârnați nu este considerată mâncarea națională a României. Răspunsul a fost dat de un bucătar celebru de la noi. În fiecare an, în România, de 1 decembrie, în afară de parada militară și declarațiile patriotice, un alt subiect principal printre români este mâncarea. Ce gătim în această zi de mare sărbătoare?

Fasolea cu cârnați nu este mâncarea națională. Un bucătar român a spus tot adevărul despre felul care este gătit de aproape toți românii

Majoritatea românilor aleg pentru 1 decembrie bucate tradiționale. Unii aleg să pregătească de Ziua Națională a României sarmale, tocănița sau binecunoscuta fasole cu ciolan, costiță ori cârnați. Mulți dintre români consideră că indiferent cu ce o fac, fasolea este o mâncare națională. Însă, celebrii bucătari îi contrazic.

Chef Adrian Hădean, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari și bloggeri culinari din țara noastră, a vorbit despre mâncarea tradițională a românilor.

Multi romani aleg pentru Ziua Nationala sa gateasca fasole cu ciolan
Multi romani aleg pentru Ziua Nationala sa gateasca fasole cu ciolan

Fasolea cu cârnați nu este un fel național

Astfel, reiese că fasolea cu cârnați nu ar fi chiar așa de tradițională precum credeau mulți dintre conaționalii noștri.

”Nu există o mâncare națională cu un nume, să zici, băi, fasolea cu cârnați este mâncarea națională, pentru că nu este așa. Bucătăria românească este o bucătărie suficient de vastă și care a tot adunat mâncare în trânsa în ultimele secole, așa că e destul de complicat să numești o mâncare drept mâncarea națională.

Care este mâncarea națională

Mâncarea națională este aia pe care o mâncăm noi, zi de zi, sau în zilele de sărbătoare. Adică mâncarea pe care o știm cu toții de la mama, de la bunica și așa mai departe”, a spus Adrian Hădean, conform Digi24.

Ce ar trebui să consumăm în această perioadă

Celebrul bucătar a spus ce ar putea consuma românii de Ziua Națională, dar și în general în anotimpul rece.

”Să mâncăm sănătos și gustos înseamnă să mâncăm lucruri care ies din pământul nostru într-un anume sezon sau produse pe care le cultivăm cu scopul de a le avea peste iarnă. Și aici mă refer la tot ceea ce se găsește zilele astea în piață: mere, pere, gutui de multe soiuri care se fac toamna și care se pot păstra bine peste iarnă, dovlecii, care se cultivă din octombrie până la sfârșitul lui martie, cartofi de mai multe soiuri, morcovi de mai multe soiuri, fasolea care e uscată și se cultivă în România în mai multe soiuri.

Mancarea din import, o problemă

Avem ce să mâncăm. Eu nu mi-aș face griji că nu avem ce să mâncăm. Acum, sigur, că alegem să mâncăm mai mult de pe raft și din import, da, asta poate să fie o problemă. Dar, până la urmă, suntem liberi să alegem să mâncăm exact ceea ce dorim noi”, a mai spus Adi Hădean.

Urmăriți Impact.ro și pe