Cum se pune varza la murat. Detaliul pe care nu ţi-l spune nimeni

Ana Chivu 01.11.2021, 14:20
Cum se pune varza la murat. Detaliul pe care nu ţi-l spune nimeni

Cum trebuie să pui varza la murat în mod corect? Multe gospodine știu deja acest detaliu la care sunt foarte atente. Este vorba despre un obicei lăsat moștenire de cei mai bătrâni ai familiei.

Rețetă pentru varză murată: cum să o pui corect la borcane?

Românii adoră murăturile. Aceștia le servesc alături de mâncăruri mai grase precum tocănițe tradiționale pline de sos sau carne la garniță ori în general în platouri reci. Majoritatea preferă să urmeze tradiția familiei și să le facă acasă. Există totuși un timp potrivit pentru a face acest lucru, detaliu rămas din bătrâni.

Concret, varza trebuie pusă la butoi sau la borcare după ce cade bruma, adică în luna octombrie. Cu toate astea, din lipsă de timp multe gospodine aleg să facă acest lucru imediat cum vine toamna, moment în care pe tarabele din piață se află cel mai des varza dulce.

Se spune din popor că vei avea cea mai bună varză dacă o vei bune de Sfântul Dumitru pentru că se menține moarea limpede (zeama). Varza bună pentru pus la fermentat trebuie să aibă frunzele fine și nervuri subțiri, nu ca cea de vară.

– Ingrediente
  • apa
  • sare de muraturi
  • sfecla rosie
  • gutui
  • porumb
  • cimbru
  • busuioc
  • boabe de muștar
  • boabe de piper
  • cimbru usccat bețe
  • hrean
  • sfeclă (opțional pentru culoare)
Cum să pui corect varza la murat?
Cum să pui corect varza la murat?

Ce poți să mai pregătești din ea?

Mulți oameni se gândesc strict la sarmale atunci când aud de varza acră, dar ea mai poate fi folosită în multe feluri și la multe preparate. De exemplu: rață cu varză la cuptor, cartofi copți cu salată de varză murată, varză murată călită cu ouă ochiuri, curcan învelit în varză murată, ciorbă de pui cu zeamă de varză murată, costițe de porc învelite în frunze de varză murată, scoverci cu varză murată, ciorbă de ouă cu cârnați și zeamă de varză murată.

Ea este cel mai cunoscut remediu popular pentru mahmureală. Aceasta se consumă de cele mai multe ori în ziua a doua a nunții, la ciorba de potroace, după prima zi a marelui eveniment. De asemenea, cei care locuiesc la țară preferă un pahar de zeamă de varză atunci când mănâncă preparate grase, ca să le taie greața și ca să-i ajute la digestie.

„Un aspect foarte important, pe care multă lume îl neglijează, este alegerea verzei pentru murat. Aceasta trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza mai fină, mai subţire decât cea de vară. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli sau de insecte”, spune specialistul Gina Bradea, conform adevărul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe