Dulceață de gutui gata în 5 minute. Rețeta nu necesită fierbere și niciun strop de conservanți

Cătălina Burghelea 01.11.2021, 11:52
Dulceață de gutui gata în 5 minute. Rețeta nu necesită fierbere și niciun strop de conservanți

În fiecare toamnă, una dintre cele mai iubite rețete specifice acestui sezon este dulceața de gutui. Parfumată, extrem de delicioasă și apetisantă, această dulceață din fructe galbene mari este făcută în cantități mari de toate gospodinele, din care se înfruptă toată iarna, dar și primăvara.

Cum se prepară dulceața de gutui în doar cinci minute

Toamna este una mult așteptată de pofticioșii care adoră să mănânce o dulceață de gutui făcută în casă. Din momentul în care sunt bine coapte, gospodinele pricepute se apucă să prepare acest desert gustos, care umple cămările până la refuz.

Gutuile sunt un fruct extrem de potrivit pentru pus la borcane, sub formă de dulceață, gem, marmeladă, compot sau în butoiul cu varză murată. De departe, unele dintre dulciurile faimoase preparate în această perioadă sunt dulceața și gemul de gutui.

Gutuile sunt vedeta sezonului

Mulți români au obiceiul de a-și aproviziona cămara cu bunătățuri, care să-i încânte pe toată perioada sezonului rece. Este perioada gutuilor parfumate, fructe ce merg de minune ca dulceață.

Gutuile sunt perfecte pentru dulceață și gem. Multora dintre noi ne fuge gândul la copilărie, când bunicile noastre pregăteau o super rețetă de dulceață, iar primul borcan îl terminam în câteva minute de la preparare.

Dulceața de gutui nu trebuie să-ți lipsească din cămară

Dulceața de gutui este nelipsită din beci sau cămară. În funcție de obiceiurile casei, aceasta poate să aibă fructul tăiat în bucăți mai mari sau mai mici. Din fericire, există o rețetă de dulceață de gutui ce se poate prepara în doar cinci minute! Desertul nu necesită fierbere și niciun strop de conservanți, fiind 100% naturală.

Rețetă de gem de gutui

Rețeta secretă de dulceață de gutui fără fierbere

Pentru rețeta de dulceață de gutui gata în cinci minute, ai nevoie de următoarele ingrediente naturale: 5 gutui, 5 cm de rădăcină de ghimbir, 1 kg de miere, 1 lingură de pulbere de scorțișoară și 1 lămâie.

Este gata în doar câteva minute, iar rezultatul întrece orice așteptare

Modul de preparare este foarte simplu! Spală bine gutuile, îndepărtându-le puful enervant. Taie fructele în jumătăți, eliminând părțile viermănoase. Dă-le prin răzătoarea mare, într-un bol de sticlă sau într-un vas de ceramică. Adaugă ghimbirul dat pe răzătoarea cu găuri mici, pulberea de scorțișoară și sucul proaspăt stors de la o lămâie.

Poate fi servită în moduri diferite

După care adaugă mierea și amestecă bine cu o lingură de lemn, până se omogenizează compoziția. Acoperă vasul și lasă dulceața la macerat 3-5 zile, amestecând zilnic în ea. Transferă apoi dulceața obținută în borcănele de sticlă. Închide-le ermetic și păstrează-le în frigider.

Această dulceață de gutui nemaipomenită o poți consuma ca atare sau servită pe pâine, clătite, ca o miere sau ca sirop.

Fructe cu textură și gust unice

Există persoane care nu adoră deloc gutuile crude, dar le preferă totuși în dulciuri, cum ar fi compot, dulceață, gem, marmeladă, sau în diverse preparate (mâncare de gutui cu pui, supă etc.). Gutuile sunt unele dintre cele mai deosebite fructe de la noi, datorită texturii lor și a gustului care nu se aseamănă cu nimic altceva.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...