Cum se pune varza murată la borcan. E cea mai bună reţetă pentru toamnă

Iancu Andreea 10.09.2021, 12:00
Cum se pune varza murată la borcan. E cea mai bună reţetă pentru toamnă

Venirea toamnei reprezintă nu doar momentul începutului de an școlar, de care cu toții ne amintim cu nostalgie, ci și debutul pregătirilor de iarnă. Gospodinele se întrec în rețete și trucuri în bucătărie pentru a pune la borcane conservele pentru sezonul rece. Printre cele mai apreciate legume se numără varza murată la borcan, ce poate fi ulterior folosită în pregătirea unei salate delicioase, care merge de minune alături de o bucată de friptură. Există însă câteva secrete care te ajută să pregătești cea mai bună rețetă de toamnă pentru varza murată la borcan, care se pune după cum numai gospodinele pricepute știu. Trucul este dezvăluit în rândurile ce urmează, alături de ingrediente și modul de preparare.

Rețeta de varză murată la borcan. Ce trucuri folosesc gospodinele

Perioada septembrie – octombrie reprezintă momentul perfect pentru a pregăti conservele de toamnă. Astfel, cu piețele pline de legume și doar câteva luni până când frigul iernii se va instala, gospodinele dau startul unui adevărat maraton al pregătirilor. Astfel, dincolo de vinetele și ardeii copți, pe care mulți le combină într-o zacuscă delicioasă, alții se încumetă la pusul murăturilor. Acestea sunt adesea o provocare pentru gurmanzi, fiind nevoie de câteva tehnici ca rezultatul final din borcan să fie unul perfect.

Pe lângă castraveți sau gogoșari, varza murată la borcan reprezintă vedeta conservelor. Fie că preferați varza albă sau pe cea roșie, ori alegeți să le amestecați pe ambele, veți obține o rețetă delicioasă. Un element important pentru ca varza murată la borcan să se păstreze bine și să aibă savoarea dorită este chimenul. Însă cea mai mare dificultate o reprezintă saramura. Gospodinele pricepute folosesc o tehnică specială pentru a împiedica băloșirea saramurii.

Cum se pune varza murată la borcan
Rețeta de varză murată la borcan

Cum se pune varza murată la borcan. Cea mai bună rețetă pentru toamnă

Ingrediente

  • 800 g varză
  • varză albă: 400g
  • varză roșie: 400 g
  • chimen, cimbru, mărar uscat
  • puțină sare

pentru saramură:

  • 20 g sare la 1 L apă

Mod de preparare

Pentru început se curăță varza de frunzele exterioare, se spală și se dă pe răzătoare sau se taie la cuțit astfel încât să fie foarte subțire. Cotoarele se vor arunca. Ulterior, varza tăiată se sărează puțin și se lasă timp de 15 minute, până când se înmoaie. După ce am pregătit borcanele, (se spală și se lasă la uscat) puteți începe să puneți varza. Apoi se trece la pregătirea saramurii pentru varză.

Saramura se pregătește punând un litru de apă cu 20 de grame de sare la fiert. Conținutul se lasă la fiert timp de 2-3 minute și apoi se stinge focul. Totul se lasă la răcit pentru 10 minute. Se adaugă condimentele în borcan: chimen semințe, cimbru uscat, flori și bețe de mărar uscate. Deasupra se toarnă saramura fierbinte. Important este să nu umplem borcanele deodată, ci să turnăm cu un polonic câte puțină saramură în fiecare și apoi să reluăm procedura. În acest fel evităm crăparea sticlei. Se scutură bine fiecare borcan pentru a ne asigura că nu au aer în interior.

Secretul ca saramura să nu se “băloșească”

Ulterior, borcanele cu varză nu se închid din prima zi, ci se acoperă pentru 24 de ore cu capace sau farfurii provizorii. Procesul de fermentație va duce la formarea unei spume, care însă nu trebuie aruncată. A doua zi se pune câte o lingură de oțet în fiecare borcan și se pot înfileta sau capsa capacele. Acestea se depozitează într-un loc răcoros. Dacă observați că în cele 2-3 săptămâni cât durează murarea borcanele încep să facă bule de gaz sau să fâsâie, le puteți deschide pentru a elibera gazul și apoi să le închideți.

Dacă saramura fermentată dă semne de “băloșire”, trebuie să vânturați murăturile. Astfel, trebuie să deschideți capacele și să scurgeți saramura într-un castron pentru ca apoi să o turnați la loc. Prin acest proces se oxigenează lichidul. În cazul în care murăturile sunt puse într-un butoi, va fi nevoie să suflați cu un furtun în interiorul său pentru a permite oxigenarea saramurii.

Urmăriți Impact.ro și pe