Cum pui vinete la borcan. Ingredientele secrete pe care le folosesc cele mai iscusite gospodine

Cătălina Burghelea 16.08.2021, 08:00

Vinetele sunt un preparat nelipsit din cămara gospodinelor. Pregătite din timp, ele rezistă extrem de bine pe tot parcursul iernii. Învață să pui corect vinete la borcan cu ajutorul unor ingrediente secrete.

Pentru această rețetă de vinete, ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram de vinete curățate și scurse (3 kilograme de vinete crude), 10 grame de sare și 20 de grame de zeamă de lămâie.

Rețetă de vinete la borcan. Cum trebuie să procedezi

Indicat ar fi să coci vinetele cu o zi înainte și să le lași la scurs pe un tocător mare sau într-o strecurătoare încăpătoare, pentru o bună conservare. Acestea trebuie să stea la scurs 12 sau 24 de ore la frigider. Deoarece vinetele au foarte multă apă în compoziție, este indicată această metodă pentru ca microorganismele să se dezvolte.

Toacă vinetele preț de 30 de secunde cu un cuțit. Ustensila poate fi și din inox pentru că nu oxidează. De fapt, nu reacționează cu mâncarea în niciun fel.

La un kilograme de vinete adaugă 10 grame de sare. Amestecă foarte bine și gustă. Dacă simți că mai trebuie sare, presară puțin. Recomandat este ca vinetele să fie puțin sărate.

Un alt ingredient extrem de important pentru conservarea vinetelor este sucul de lămâie. O vânătă are un pH ridicat, peste 5,5, excelent pentru dezvoltarea bacteriilor. Sucul de lămâie micșorează pH-ul vinetelor sub 4,5. Stoarce sucul de lămâie cu mare atenție la sâmburi. Adaugă 20 de grame de suc de lămâie peste vinetele tocate. Acest ingredient secret va deschide legumele la culoare și echilibrează gustul lor.

Gustă vinetele. În caz că mai trebuie suc de lămâie, adaugă 1-2 lingurițe.

Pune vinetele tocate în trei borcane de 370 de ml. Nu este necesar să folosești borcane de dimensiuni mai mari. Nici să le sterilizezi înainte.

Regulă de care trebuie să ținem cont

O regulă foarte importantă este să nu torni deloc ulei deasupra vinetelor. Acesta va forma un mediu lipsit de oxigen, în care se va dezvolta o bacterie foarte periculoasă: clostridium botulinum. Aceasta produce toxina botulinică, extrem de dăunătoare pentru organism. Deși se întâmplă foarte rar ca o astfel de bacterie să se dezvolte în conserve, riscul există și poate fi fatal.

După ce ai înfiletat capacele borcanelor, transferă-le într-o oală. Pune un prosop pe fundul ei și umple oala cu apă rece. În caz de completare, folosește doar apă fierbinte.

Pune oala cu borcane pe foc și lasă să fiarbă timp de o oră. Oprește focul, pune un prosop gros peste și lasă borcanele cu vinete coapte să se răcească lent, în baia de apă, preț de 24 de ore.

A doua zi repetă procesul.

Preparate astfel, vinetele la borcan vor fi bune de mâncat toată iarna. Iar gustul va fi super delicios!

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...