Carnea de porc este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Aceasta se folosește la prepararea sarmalelor, borșului, cotletelor, tocanelor, șnițelelor, dar din ea putem obține și o friptură fragedă și suculentă. Însă, puține gospodine știu cum se marinează corect carnea de porc. Iată trucurile folosite de bucătarii profesioniști!
Marinarea are rolul de a frăgezi cărnea de porc și este folosită, în special, pentru rețetele în care timpul de gătire este mai îndelungat. De exemplu, rumenirea în cuptor. Marinada este, de fapt, un amestec de ulei, un ingredient acid (oțet, vin, sos de soia, etc.), ierburi aromatice și mirodenii.
Timpii de marinare diferă în funcție de grosimea și de cantitatea de carne folosită, dar și de aroma mai mult sau mai puțin intesă pe care vrei să o obții. De regulă, o marinadă perfectă cuprinde, potrivit celor de la Beko, următoarele elemente cheie:
Citește și Reţetă de musaca de cartofi cu carne de porc. Doar aşa o să o faci de acum, are un ingredient special!
Unul dintre cei mai eficienți agenți de frăgezire este, fără dar și poate, oțetul. Pentru a nu strica, însă, gustul cărnii este recomandat să adaugi și un amestec de miere și apă.
Astfel, pentru a marina carnea de porc cu oțet, vei avea nevoie de: cinci sau șase căței de usturoi; 150 de ml de miere; 250 de ml de apă; 500 de ml de oțet; condimente: oregano, piper (după gust) și sare.
În afară de oțet, un alt produs care frăgezește carnea de porc și îi da și o culoare foarte frumoasă este vinul roșu. Pentru această metodă, vei avea nevoie de: 60 de ml de vin roșu; o lingură de ulei de măsline; cinci căței de usturoi; sare și piper, după gust; condimente: rozmarin, oregano, salvie și chimen.
Pentru a obține o carne fragedă și aromată, este necesar să respecți toate regulile de mai jos:
Citește și Ciorbă cu carne de porc și orez – rețeta țărănească!