Cum marinezi corect carnea de porc pentru a ieși fragedă și suculentă. Trucurile folosite de bucătarii profesioniști

Badea Violeta 04.12.2022, 16:29
Cum marinezi corect carnea de porc pentru a ieși fragedă și suculentă. Trucurile folosite de bucătarii profesioniști

Carnea de porc este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Aceasta se folosește la prepararea sarmalelor, borșului, cotletelor, tocanelor, șnițelelor, dar din ea putem obține și o friptură fragedă și suculentă. Însă, puține gospodine știu cum se marinează corect carnea de porc. Iată trucurile folosite de bucătarii profesioniști!

Cum se marinează carnea de porc

Marinarea are rolul de a frăgezi cărnea de porc și este folosită, în special, pentru rețetele în care timpul de gătire este mai îndelungat. De exemplu, rumenirea în cuptor. Marinada este, de fapt, un amestec de ulei, un ingredient acid (oțet, vin, sos de soia, etc.), ierburi aromatice și mirodenii.

Timpii de marinare diferă în funcție de grosimea și de cantitatea de carne folosită, dar și de aroma mai mult sau mai puțin intesă pe care vrei să o obții. De regulă, o marinadă perfectă cuprinde, potrivit celor de la Beko, următoarele elemente cheie:

  • Uleiul – hidratează carnea;
  • Acidul – frăgezește carnea;

Citește și Reţetă de musaca de cartofi cu carne de porc. Doar aşa o să o faci de acum, are un ingredient special!

Marinarea carnii de porc
Marinarea carnii de porc

Marinarea cărnii cu oţet

Unul dintre cei mai eficienți agenți de frăgezire este, fără dar și poate, oțetul. Pentru a nu strica, însă, gustul cărnii este recomandat să adaugi și un amestec de miere și apă.

Astfel, pentru a marina carnea de porc cu oțet, vei avea nevoie de: cinci sau șase căței de usturoi; 150 de ml de miere; 250 de ml de apă; 500 de ml de oțet; condimente: oregano, piper (după gust) și sare.

Marinarea cărnii cu vin roșu

În afară de oțet, un alt produs care frăgezește carnea de porc și îi da și o culoare foarte frumoasă este vinul roșu. Pentru această metodă, vei avea nevoie de: 60 de ml de vin roșu; o lingură de ulei de măsline; cinci căței de usturoi; sare și piper, după gust; condimente: rozmarin, oregano, salvie și chimen.

Etapele marinării

Pentru a obține o carne fragedă și aromată, este necesar să respecți toate regulile de mai jos:

  • Crestează bucata de carne de porc pentru a obține buzunare, apoi umple-le cu câteva feliuțe de usturoi tăiate mărunt. Pentru costițe și cotlete, poți pisa usturoiul. Acesta se punea deasupra acestora, dar după ce le-ai uns bine cu ulei;
  • Oțetul sau vinul roșu ar trebui să acopere întreaga bucată de carne pe care dorești să o marinezi;
  • Nu uita să ungi cu ulei bucata de carne înainte de a o introduce în lichid. Astfel, carnea de porc va capătă o crustă aurie, gustoasă în momentul în care o vei găti;
  • Adaugă condimente în lichidul în care scufunzi carnea. Folosește salvie, rozmarin, oregano, chimen și cimbru. Pune, de asemenea, circa trei linguri de amestec de ierburi uscate pentru a marina coastele sau o linguriță de condimente pentru trei cotlete;
  • Lasă carnea la marinat o oră, dacă o ții la temperatura camerei și circa două zile, dacă o ții la rece.

Citește și Ciorbă cu carne de porc și orez – rețeta țărănească!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...