SPECIAL

Cum arată robotul care elimină coronavirusul în câteva minute și care a ajuns în România. SPECIAL

Adriana Olaru 01.07.2021, 16:53

Pandemia pare că s-a mai stins în țara noastră, iar presiunea din spitalele și din secțiile de Terapie Intensivă a scăzut foarte mult. Medicii și asistentele din spitalele COVID s-au relaxat, însă specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că din toamnă ne vom confrunta cu un nou val de îmbolnăviri cauzat de tulpina delta care face ravagii în mai multe zone din lume. Astfel, Europa se pregătește cum știe mai bine, iar România nu face excepție.

Pntru a sta departe de pericolul infectării în unități medicale, specialiștii trebuie să respecte un proces clar de echipare și sterilizare. Fiecare parte a corpului, inclusiv ochii și nasul, trebuie să fie acoperite cu materiale sanitare care să nu permită virusului să pătrundă în organism. O altă mare încercare este dată de sterilizara saloanelor din spitale sau a altor zone în care cadrele medicale trebuie să intre de mai multe ori pe zi.

Robotul care ucide coronavirusul

Astfel, Comisia Europeană a anunțat că donează pentru țara noastră șapte roboți ultramoderni care pot steriliza saloane întregi din spitale în doar câteva minute. Un astfel de robot a ajuns la începutul săptămânii la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, iar alți șase roboți vor ajunge în spitale din București, Constanța și Oradea.

La Spitalul Bagdasar-Arseni se află robotul cu numărul 100 din cei 200 achiziționați de Comisia Europeană și furnizați de compania daneză UVD Robots, care a câștigat o procedură de achiziții publice în regim de urgență.

„Practic, reduce durata dezinfecției între intervenții, care este obligatoriu să se efectueze. Se reduce această durată de la 60 de minute, la 12-20 de minute. Acest lucru duce, evident, la optimizarea sălilor de operații”, a spus, pentru Impact.ro, Cornelia Gurău, asistentă bloc operator.

Concret, spun specialiștii, un astfel de robot ușurează mult munca celor care ar fi trebuit să se ocupe de sterilizarea unui salon în care sunt aduși pacienții COVID sau a unei săli de operații, spre exemplu, mai ales atunci când tot trebuie făcut contra cronometru. Robotul, explică medicul Rareș Stoian, are în jur de 120 de kilograme și 178 de centimetri, iar prin metoda UV-C distruge toate particulele de viruși și bacterii, fiind eficient în cazul coronavirusului 99,9 %.

Cum arată robotul care elimină coronavirusul în câteva minute
Robotul care elimină coronavirusul în câteva minute

Setările robotului sunt simple, iar în momentul în care se încheie sterilizarea încăperii, cadrele medicale pot intra imediat, nu mai trebuie să aștepte și nu există pericolul ca medicii sau asistentele să se supună unor radiații care să le afecteze sănătatea.

Un robot asemănător a fost în probe și la Institutul Matei Balș din Capitală, iar medicii spun că a fost extrem de eficient.

„Da, am avut și noi și și-a dovedit eficiența. Sunt utili acești roboți, dezinfectarea se face la ore fixe și se reduce riscul în rândul personalului. Este, evident, mult mai eficient decât o dezinfectare manuală, este util în special la ATI, pentru că acolo încărcătura microbiană este mult mai mare”, a declarat, pentru Impact.ro, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului.

Tot mai puțini vaccinați

În timp ce pandemia pare că se stinge în România, tot mai puțini oameni aleg să se vaccineze. Spre exemplu, în ultimele ore au ales să se imunizeze doar 9.977 de români, în timp ce la nivel național, până acum, s-au vaccinat cu ambele doze puțin peste 4.500.000. În ultimele zile, în România s-au înregistrat sub 100 de cazuri noi de COVID-19 și sub zece morți.

Urmăriți Impact.ro și pe