Asistentele medicale de la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi, adevărate eroine. Câţi copii au salvat femeile din incendiu

Ana Ionescu, Ștefan Olteanu 23.06.2021, 10:27
Asistentele medicale de la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi, adevărate eroine. Câţi copii au salvat femeile din incendiu

Asistentele medicale de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au fost adevărate eroine. Ele au fost cele care au evitat producerea unei noi tragedii în România după ce un incendiu a izbucnit la secția ATI, unde erau internați mai mulți copii, printre care unul intubat și ventilat mecanic.

Câţi copii au salvat asistentele medicale de la Spitalul de copii Sfânta Maria din Iași

România a fost din nou la un pas de o tragedie uriașă în sistemul medical, după ce un incendiu a izbucnit la secția ATI de la Spitalul de copii Sfânta Maria din Iași. Asistentele medicale au fost primele care au sesizat pericolul și au cerut rapid ajutorul pompierilor. Nu s-au pierdut cu firea și au reacționat imediat. Au fost adevărate eroine, căci ele au salvat toți copiii care erau internați la secția ATI, dar şi aparţinătorii acestora.

Autoritățile au activat planul roşu de intervenții, iar pompierii au reușit să stingă flacările după 40 de minute. Până la sosirea salvatorilor, asistentele medicale au evacuat toți pacienții, printre care și un copil intubat și ventilat mecanic. În total, 30 de persoane au fost scoase din spital în siguranță. 12 copii se aflau la etajul la care a izbucnit incendiul.

„Au găsit locul de unde provenea incendiul şi au făcut exact ceea ce trebuiau să facă. Au deconectat sursele de energie, au deconectat sursele de oxigen şi au evacuat toţi pacienţii cu părinţii şi personalul medical, asistenţi medicali şi infiermiere care se aflau în zona respectivă. Cea mai implicată este asistenta şefă din toată zona respectivă. Toată lumea este într-o stare bună, dar evident, emoţional există reacţii care se vor linişti în timp şi care au nevoie în continuare de suport din partea tuturor”, a precizat Diana Cimpoeșu, medic – șef UPU-SMURD Iași.

Asistentele medicale au recuperat în total cinci copii de la un etaj şi alţi şapte de la un alt nivel al clădirii.

„Au fost evacuaţi cinci copii de pe un etaj, şi şapte copii de pe celălalt etaj. Primii cinci copii erau însoţiţi de patru părinţi şi şase cadre medicale. Ceilalţi şapte copii, printre care unul intubat şi ventilat mecanic, erau însoţiţi de patru părinţi şi şase persoane medicale”, a declarat Diana Cimpoeșu, medic – șef UPU-SMURD Iași.

Asistentele medicale de la Spitalul Sfanta Maria din Iasi, adevarate eroine. Cati copii au salvat femeile din incendiu2
Până la sosirea salvatorilor, asistentele medicale au evacuat toți pacienții, printre care și un copil intubat și ventilat mecanic

Care a fost cauza incendiului de la Spitalul Sfânta Maria din Iași

Potrivit primelor informații, incendiul ar fi izbucnit la Spitalul Sfânta Maria din Iași deoarece instalația electrică a fost suprasolicitată, iar cablurile au luat foc. Cadrele medicale au reacționat prompt, evitând astfel o nouă tragedie, precum cea care a avut loc la Spitalul Matei Balș din Capitală  în luna ianuarie.

Salvatorii au ajuns la Spitalul Sfânta Maria din Iași 4 minute de la apelul primit la 112. Când au ajuns la faţa locului, ardea etajul trei al unității medicale, locul din care a pornit și incendiul.

Ministerul Sănătății a fost informat despre acest incident imediat, însă declarațiile oficialilor au fost limitate. Medicii sunt în continuare revoltați de condițiile din spitale, dar și din cauza lipsei de reacție din partea autorităților în ceea ce privește siguranța în unitățile medicale din țoată ţara.

Urmăriți Impact.ro și pe