Cum ar putea românii să plătească mai puțin la gaze și energie electrică. Măsura va fi luată urgent

Ana Anitoiu, Adrian Dumitru 18.10.2021, 09:45
Cum ar putea românii să plătească mai puțin la gaze și energie electrică. Măsura va fi luată urgent

Românii ar putea plăti mai puțin la gaze și energie electrică. O măsură ar urma să fie aplicată în curând în acest sens, în contextul scumpirilor din ultima perioadă. Iată cum este posibil să scadă sumele de plată de pe facturi.

Măsura urgentă ce a fost propusă pentru micșorarea facturilor la gaze și energie electrică

USR a propus în programul de guvernare măsuri urgente cu scopul de a reechilibra prețurile la gaze și energie electrică. Astfel, partidul condus de Dacian Cioloș, premierul desemnat, a schițat câteva soluții.

”Ne aflăm într-un context al creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, care afectează profund România. Pe de-o parte, politicile climatice europene (Green Deal) au dus la dublarea preţului certificatelor de carbon şi la reducerea producţiei electrice pe bază de cărbune.

De cealaltă parte, producţia autohtonă de gaze naturale a tot scăzut din cauza lipsei de investiţii generate de haosul şi instabilitatea legislativă. Aceste lucruri se reflectă în prezent în preţul energiei electrice şi al gazelor naturale. Nu trebuie să ignorăm problemele structurale ale sistemului energetic românesc, ci să le rezolvăm”, a menționat USR în programul de guvernare.

Cum ar putea romanii sa plateasca mai putin la gaze si energie electrica. Masura va fi luata urgent
Bancnote numarate de o persoana

Pe termen scurt, USR a propus reducerea TVA de la 19% la 5% în ceea ce privește energia electrică şi gazele naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici. precum şi eliminarea accizei pentru energie electrică, pe o perioadă de jumătate de an.

Alte măsuri propuse pentru reducerea facturilor la gaze și energie electrică

O altă măsură propusă de USR în planul de guvernare este exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic. În acest fel, suma de plată pentru consumatorul final va scădea cu aproximativ 5% suplimentar faţă de compensarea aprobată prin OUG 118/2021 şi reducerea de TVA de la 19% la 5%.

”Certificatele verzi sunt o subvenţie acordată producătorilor de energie regenerabilă. Având în vedere explozia preţurilor la energie electrică, producătorii de energie regenerabilă încasează un preţ mai mare pentru energia produsă şi pot acoperi eliminarea subvenţiei prin certificate verzi pe 6 luni”, a explicat USR.

Totodată, în mediul privat, USR a propus ca jumătate din creşterea facturilor la gaze și curent electric să fie acordată întreprinderilor sub formă de credit fiscal. Companiile vor putea deduce din impozitele datorate, fie pe profit sau pe cifra afaceri, 50% din creşterea înregistrată la utilități pe o perioadă de jumătate de an. Creșterea va fi determinată pe baza prețurilor comunicate de INS.

Mai mult, USR a propus să se acorde o subvenție primăriilor cu sisteme de încălzire centralizate, pe toată perioada sezonului rece, precum și acordarea de subvenţii temporare pentru CET-uri.

”Având în vedere costul cu materia primă, preţul gigacaloriei va fi imposibil de suportat în integralitate de către primărie. Subvenţiile pe termen limitat (6 luni) se vor baza pe costul aprobat de ANRE pentru gigacalorie aferent fiecărui CET şi vor reprezenta 50% din creşterea înregistrată comparativ cu anul 2020”, se mai arată în programul de guvernare al USR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...