Ce este pactul național pentru vaccinare. Măsura e în programul de guvernare al lui Dacian Cioloș

Badea Violeta 17.10.2021, 23:07
Ce este pactul național pentru vaccinare. Măsura e în programul de guvernare al lui Dacian Cioloș

USR propune un pact național pentru vaccinare care prevede sancțiuni pentru doctorii care transmit mesaje antivacciniste în spațiul public, dar și înființarea unui task force pentru combaterea informațiilor false. Iată ce măsuri se mai pot aplica.

La ce se referă pactul național pentru vaccinare

USR a propus un plan național pentru vaccinare. Acesta este un document alcătuit din nu mai puțin de 54 de pagini. În conținutul acestuia se regăsesc o serie de propuneri care au ca scop depășirea crizei provocată de virusul Covid-19. De asemenea, reprezentanții USR s-au gândit și la câteva măsuri care ar putea opri creșterea prețurilor la gaze și energie electrică, conform hotnews.ro.

„Avem nevoie de curaj pentru a readuce epidemia sub control. Ezitările, triumfalismul gol, militarizarea campaniei de vaccinare, lipsa de asumare în a lupta cu fake-newsurile – toate au contribuit la un cocktail exploziv.

Guvernul sprijinit de noi va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor”, se menționează în documentul USR.

Pactul național de vaccinare implică toate partidele politice, mediul de afaceri, dar și societatea civilă, alături de culte. Una dintre măsurile urgente ar fi aceea de a impune obligativitatea certificatul sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea/întreruperea contractului de muncă în caz de refuz.

La ce se refera pactul national pentru vaccinare
La ce se refera pactul national pentru vaccinare

Ce se mai menționează în pactul național pentru vaccinare

Documentul mai prevede și sancțiuni pentru cadrele medicale care transmit mesaje antivacciniste, inclusiv președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, a spus că vrea suspendarea medicilor care răspândesc informații false.

De asemenea, USR precizează și de anumite resurse bugetare în vederea finanțării sondajelor, finanțarea unui task force pentru combaterea fake-news, dar și campanii naționale de promovare a vaccinării „adaptate la rezultatele obținute din cercetările sociologice. În plus, partidul are ca obiectiv creşterea procentului populaţiei vaccinate.

Alte măsuri anunțate de USR

  • creşterea accesului la testare, cu scurtarea timpului, prin serviciile de ambulanţă: testarea la medicii de familie, în ambulatoriile şi laboratoarele care se află în contract cu CNAS, testarea în şcoli şi în farmacii. Testarea va fi accesibilă gratuit pentru persoanele care au indicaţie medicală şi contra-cost pentru emiterea certificatului sanitar, cu plafonarea preţului pentru testele antigen;
  • creşterea ponderii îngrijirii pacienţilor Covid-19 în asistenţa medicală primară şi ambulatorie, cu reducerea presiunii pe sistemul spitalicesc;
  • asigurarea finanţării corespunzătoare a spitalelor pentru menţinerea şi îmbunătăţirea capacităţii de funcţionare a secţiilor care tratează pacienţi Covid-19; asigurarea finanţării corespunzătoare pentru achiziţia de tratamente eficiente împotriva Covid-19;
  • suport psihologic pentru personalul medical implicat în îngrijirea pacienţilor COVID-19, disponibil gratuit.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...