Trucul prețios pe care e bine să-l știe toți românii! Cum se poate reduce de fapt consumul de energie electrică

Stan Filon 03.09.2021, 09:59
Trucul prețios pe care e bine să-l știe toți românii! Cum se poate reduce de fapt consumul de energie electrică

Prețul la energia electrică a explodat pur și simplu, iar românii trebuie să învețe toate trucurile din lume pentru a reduce considerabil consumul de energie electrică. Impact.ro vă învață ce trebuie să faceți pentru a avea un consum de curent electric cât mai mic, așadar o factură la fel de mică.

Trucul prețios pe care e bine să-l știe toți românii pentru scăderea facturii la electricitate

Pentru a putea ține în frâu cât de cât factura la electricitate, trebuie să știm exact care sunt marii consumatori de energie din casa noastră și cum trebuie folosiți aceștia astfel încât să consume cât mai puțin. Dacă la electrocasnicele mari nu prea avem ce face, trebuie să ne concetrăm pe celelalte aparate care ne încarcă factura.

Banalele becuri pe care cu toții le avem în casă sunt consumatori importanți de energie electrică, așa că trebuie săă știm să facem alegeri înțelepte. Pentru a le alege pe cele mai eficiente, Uniunea Europeană impune producătorilor să atribuie produselor lor o etichetă în funcție de cât de eficiente sunt, raportate la preț-consum. Etichetarea va fi schimbată, conform unor noi norme europene cu litere de la A la G, și fiecare literă va însemna un tip diferit de consum de energie, după modelul aparatelor electrocasnice.

Trucul pretios pe care e bine sa-l stie toti romanii pentru scaderea facturii la electricitate
Trucul pretios pe care e bine sa-l stie toti romanii pentru scaderea facturii la electricitate

Becurile cu led, o soluție pentru scăderea facturilor

Specialiștii recomandă de departe folosirea becurilor cu led, deoarece acestea sunt la fel de eficiente ca cele clasice, dar consumă mult mai puțin. Acestea costă mai mult, dar sunt de cel puțin 30 de ori mai durabile decât cele normale, iar investiția se amortizează destul de repede, pentru că este redus considerabil consumul. În timp ce un bec cu led consumă între 3 și 20 de W, unul normal ajunge și la 100 de W. Trebuie să știțică pentru mai multă lumina este suficient un bec cu lumina rece, nu neapărat unul cu un consum mai mare.

”O nuanță caldă, 2700 de kelvin, este potrivită în zonele unde te odihnești, mai simplu, în zonele unde stai să citești, să dormi, să te liniștești. Și varianta de lumină neutră, care este mai puternică. Asta în zona de lucru, dacă vrei să gătești, dacă vrei să stai cu prietenii”, spune un electrician. Specialistul mai recomandă ca în zonele de tranzit, cum ar fi holul, baia și balconul să instalăm becuri cu senzori.

Placa de păr ne încarcă factura

Trebuie specificat faptul că marii consumatori de energie electrică sunt cuptorul electric și plita, cana pentru încălzit apa și prăjitorul de pâine. La fel de dăunător facturii este însă și uscătorul de par, placa și ondulatorul. Spre exemplu, o placă de par consumă energie cât 15 becuri clasice și 300 de becuri cu led. Un singur minut de funcționare a plăcii de păr echivalează cu 8 ore de funcționare a unui bec cu led!

Aparatele de aer condiționat sunt și ele mari consumatoare de electricitate, așa că trebuie să știm să le folosim. Atunci când îl pornim, suntem tentați să-l setăm la 17-18 grade Celsius, însă va fi la fel de eficient și dacă îl setăm la 23-24 de grade. În schimb, consumul de electricitate va fi redus cu cel puțin 10%.

Mașinile noi de spălat vin în ajutorul nostru și ele. ”Unele modele noi de mașini de spălat au o ușiță suplimentară pe ușa principală. Putem pune pauză programului și adauga rufe în mașină de spălat astfel încât să nu fie nevoie să refolosim un al doilea program”, spune Cosmin Burducea, director de magazin.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...