Cum a schimbat Nicolae Ceaușescu numele Clujului. Budapesta a fost modelul dictatorului

Iancu Andreea, Anca Lupescu 22.01.2022, 11:16
Cum a schimbat Nicolae Ceaușescu numele Clujului. Budapesta a fost modelul dictatorului

Acum mai bine de cinci decenii, Nicolae Ceaușescu a schimbat numele Clujului, luând drept model capitala țării vecine, Budapesta. Dictatorul român și-a exprimat dorința în cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv al PCR și, fără a-i consulta vreodată pe clujeni, a luat decizia de a schimba denumire orașului. Stenogramele din timpul ședinței dezvăluie cum s-a ajuns la această concluzie.

Nicolae Ceaușescu a schimbat numele Clujului după Budapesta. Ce detaliu l-a inspirat pe dictator

Orașul situat pe ambele maluri ale Dunării, Budapesta, a reprezentat motiv de inspirație pentru fostul dictator român. Pentru că în partea de est a fluviului se afla Pesta, iar în cea de vest se afla Buda, autoritățile ungare au decis la un moment dat să denumească regiunea Budapesta. Acest fragment din istoria capitalei vecine a devenit un model pentru Nicolae Ceaușescu, care a schimbat și el numele Clujului.

În urmă cu aproximativ 50 de ani, Ceaușescu stabilea ca orașul Cluj să devină Cluj-Napoca. Stenogramele din ședința Comitetului Executiv al PCR, din 15 octombrie 1974, dezvăluie schimbarea denumirii orașului din Ardeal. În cadrul ședinței respective au participat, dincolo de fostul dictator și soția sa, Elena Ceaușescu, și prim-ministrul Manea Mănescu, miniştrii Emil Drăgănescu, Constantin Băbălău şi Maxim Berghianu, alături de Leonte Răutu, rectorul de atunci al Academiei „Ştefan Gheorghiu”.

Cum a schimbat Nicolae Ceaușescu numele Clujului
Nicolae Ceaușescu a decis schimbarea denumirii orașului Cluj în Cluj-Napoca

Revenirea la denumirea de Cluj, dezbătută în 2013

Ideea schimbării denumirii orașului Cluj a venit însă din partea lui Nicolae Ceaușescu, care a afirmat că această modificare este solicitată chiar de către cetățeni. Chiar dacă inițial a fost privită cu rezerve, numele orașului a fost modificat în urma ședinței, prin acordul tovarășilor prezenți. Mult mai recent, în 2013, autoritățile din regiune au înaintat o dezbatere cu privire la revenirea de la denumirea de Cluj-Napoca la cea inițială, Cluj. Pe atunci, istoricul Tudor Sălăgean a precizat că adăugarea numelui Napoca a fost promovată de către reprezentanții cercurilor academice și universitare.

Totodată, acesta a menționat că numele Cluj-Napoca nu are la bază omagierea vreunui lider comunist, așa cum s-a întâmplat în perioada în care Brașov s-a numit Stalin. Din punct de vedere istoric, denumirea de Cluj-Napoca este una perfect corectă, având în vedere că orașul Cluj de astăzi a fost construit pe ruinele orașului roman Napoca.

„Clujul de astăzi s-a dezvoltat pe ruinele oraşului roman Napoca, al cărui nume era de origine probabil dacică. Între oraşul antic şi oraşul medieval există în mod evident o continuitate, care se manifestă cel puţin la nivelul monumentelor”, a explicat istoricul Tudor Sălăgean pentru Ziua de Cluj.

Stenogramele ședinței în care s-a decis schimbarea denumirii orașului Cluj. „Buda şi Pesta nu este la fel?”

„Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, Clujul sărbătoreşte 1850 de ani de la proclamarea sa ca municipiu. Mâine (16 octombrie) vrem să facem acolo o festivitate şi este bine, cu această ocazie, să-i adăugăm şi denumirea de Napoca şi atunci se va numi Cluj-Napoca. Ce părere aveţi?

Tovarăşul Emil Drăgănescu: Este bine.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: După cum se ştie, Napoca este o denumire dacă.

Tovarăşul Leonte Răutu: Este o denumire dată de romani, de legiunile romane.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: După datele pe care le-am primit eu reiese că Napoca este o denumire dacă. După datele date de istorici mi s-a spus că este o denumire dacă, iar romanii au păstrat-o. Deci, propunem o denumire dacă şi una romană.

Tovarăşa Elena Ceauşescu: Nu este mai bine să nu legăm Cluj-Napoca? Şi mie mi se pare că este o denumire romană; să nu fie amândouă romane.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: Indiferent dacă este romană, tot îi dăm această denumire.

Tovarăşul Manea Mănescu: Până acum noi ştiam că Napoca este o denumire dată Clujului de romani.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: Aşa cum Drobeta nu este romană, nici Napoca nu este romană. În timpul dacilor – aşa se spune în documentul care îl am eu – aşezarea Napoca îşi păstrează acelaşi nume şi în timpul stăpânirii romane şi în anul 124 Napoca este declarat municipiu de către împăratul Hadrian, şi alături de această localitate a fost un sat populat de romani care i-au dat numele latin Clusum. Aşa sunt cel puţin datele istoricilor; dacă voi le-aţi copiat bine?

Tovarăşul Ştefan Bîrlea: Cu siguranţă.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: Aşa că păstrăm denumirea de Cluj, care era dată de romani şi denumirea veche, Napoca, care este dacă.

Tovarăşul Leonte Răutu: Nu îmi dau seama ce câştigăm dând această denumire. Şi Parisul înainte s-a numit Lutetia şi nu i s-a dat şi această denumire.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: Buda şi Pesta nu este la fel?

Tovarăşul Leonte Răutu: Au fost două oraşe.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: Oamenii o vor.

Tovarăşa Elena Ceauşescu: Mult nu câştigăm.

Tovarăşul Leonte Răutu: Să nu mai vină şi alţii.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: Nu este o regulă.

Tovarăşul Constantin Băbălău: Drobeta – de exemplu – a intrat foarte repede în vocabularul oamenilor.

Tovarăşul Emil Drăgănescu: Să fim de acord.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: Deci, să-i spunem Cluj-Napoca.

Tovarăşul Maxim Berghianu: Au şi Hotelul Napoca.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: Asta reaminteşte că acum 2000 de ani acolo a existat o civilizaţie şi nu a fost adusă de vânt.

Tovarăşul Emil Drăgănescu: Are o semnificaţie deosebită.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: Ce spuneţi, sunteţi de acord?

Tovarăşul Emil Drăgănescu: Este foarte bine.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu: Deci rămâne aşa: Cluj-Napoca. Sunteţi de acord? Toţi tovarăşii sunt de acord.”, conform adevarul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...