Cum a fost ascunsă boala de care suferea Nicolae Ceaușescu. Ce au făcut medicii pentru a-l salva, în mare secret

Diana Dumitrache 04.08.2020, 14:01

În 1985, zvonurile conform cărora Nicolae Ceauşescu suferea de o boală grea erau din ce în ce mai dese. Jurnaliştii americani, dar şi diplomaţii străini vorbeau despre starea şubredă de sănătate a liderului Partidului Comunist Român. Iată ce au făcut medicii pentru a-l salva, fără ca cineva să afle ce s-a întâmplat.

Boala lui Ceauşescu, ascunsă de toată lumea. La ce truc au apelat medicii pentru a-l trata

În iulie 1985, colonelul George Kolt, unul dintre cei mai buni ofiţeri CIA, trimitea către Washington un raport potrivit căruia Nicolae Ceauşescu urma să sufere o operaţie pentru cancer la prostată. De asemenea, spre finalul anului, jurnaliştii ziarului The New York Times publicau un text despre starea de sănătate precară a preşedintelui. Informaţiile erau chiar din interiorul cercului de diplomaţi ai dictatorului. Mai mult, acesta era presat de familie să aleagă un urmaş.

“Apariţia fragilă a preşedintelui Nicolae Ceauşescu din ultimele luni şi semnele că fotografiile oficiale ale acestuia au fost modificate, au consolidat speculaţiile că este grav bolnav. Diplomaţii occidentali, dar şi cei români spun că liderul ar putea pregăti un membru al familiei pentru a-l succeda. Aceştia au fost uimiţi de o deteriorare accentuată a aspectului domnului Ceauşescu. Faţa lui a devenit subţire şi pare foarte fragil. Rapoartele arată ca Ceauşescu, în vârstă de 67 de ani, este bolnav şi a suferit o intervenţie chirugicală majoră în vara acestui an. Este vorba despre o operaţie pentru cancerul de prostată. Intervenţia a fost efectuată într-o sală special amenajată la reşedinţa sa de către doi medici francezi, unul elveţian şi unul român. Nu se cunosc rezultatele intervenţiei”, scriau cei de la NYT.

Cum a fost ascunsă boala de care suferea Nicolae Ceaușescu. Ce au făcut medicii pentru a-l salva, în mare secret
Cum a fost ascunsă boala de care suferea Nicolae Ceaușescu. Ce au făcut medicii pentru a-l salva, în mare secret

Ofiţer CIA, iulie 1985: “Perioada în care apare această problemă este una riscantă pentru România”

La final de iulie 1985, George Kolt trimitea un raport de şase pagini directorului CIA de la Washington. În acesta era specificat faptul că starea proastă de sănătate a lui Ceauşescu vine la pachet cu o mare problemă pentru Republica Socialistă România.

“Tot mai multe informaţii de la sursele noastre indică faptul că Nicolae Ceauşescu ar putea fi supus în curând unei intervenţii chirurgicale din cauza unui cancer la prostată. Perioada în care apare această problemă este una riscantă. Asta deoarece România trece prin mari probleme economice şi financiare înainte de iarna anului 1985, iarnă ce se anunţă una deosebit de dură. În cazul în care Ceauşescu nu se reface repede, bătălia pentru succesiune ar face ca soţia sa Elena şi fiul său, playboy-ul Nicu, să îşi măsoare forţele cu restul oamenilor din echipa de conducere. Nu există vreun succesor dominant în acest grup deoarece Nicolae Ceauşescu nu a desemnat un succesor. Cred că este posibil ca ceilalţi şefi comunişti să se unească pentru a încerca să îi dea jos de la conducere pe Elena şi Nicu”, a notat ofiţerul CIA responsabil pentru Europa şi expert în afaceri europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...