De ce a fost arestat Nicolae Ceaușescu la doar 15 ani. Detalii mai puțin știute despre fostul dictator

Andrei Cezar 18.07.2020, 13:36

Nicolae Ceaușescu este poate cel mai controversat lider pe care România l-a avut. De-a lungul timpului au ieșit la iveală multe informații despre viața lui și a soției sale, Elena. Unele dintre ele erau adevărate, însă altele nu au fost confirmate niciodată de dovezi clare. Printre lucrurile petrecute în viața dictatorului, dar pe care nu multă lume le cunoaște, sunt numeroasele arestări ale sale și anii de închisoare pe care i-a făcut din cauza preferințelor sale politice. Acesta a fost arestat pentru prima dată la doar 15 ani.

Nicolae Ceaușescu a petrecut 7 ani de închisoare

Încă de foarte tânăr Nicolae Ceaușescu și-a manifestat orietarea politică chiar dacă era considerată ilegală. La doar 15 ani, în 1933, el devine membru al Uniunii Tineretului Comunist din România, iar în același an avea să fie arestat pentru prima dată, după ce făcuse propagandă comunistă în toiul unei greve, potrivit ZF.ro.

La scurt timp este arestat de încă trei ori și considerat, ulterior, drept ”agitator comunist periculos” și „distribuitor activ de materiale de propagandă comunistă şi anti-fascistă”.

În anul 1936 Nicolae Ceaușescu a fost condamnat din nou la închisoare și eliberat doi ani mai târziu, la termen. Însă perioada sa de libertate a fost una foarte scurtă, în 1940 fiind arestat iar.

Totuși, în cei doi ani în care a fost liber, Ceaușescu a întâlnit-o pe Elena Petrescu, ce avea să devină mai târziu, Elena Ceaușescu.

Detaliul nebănuit despre Nicolae Ceaușescu. Ce i s-a întâmplat în închisoare. I-a schimbat viața complet
Detaliul nebănuit despre Nicolae Ceaușescu. Ce i s-a întâmplat în închisoare. I-a schimbat viața complet

Anii din închisoare i-au schimbat radical viața

Cei șapte ani adunați pe care i-a petrecut în spatele gratiilor i-au schimbat viața. În tot acest timp Ceaușescu a devenit protejatul viitorului lider comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej.

La un an de la ieșirea din închisoare, pe când avea 27 de ani, Nicolae Ceaușescu ocupa deja o funcţie de conducere în UTC (Uniunii Tineretului Comunist), dar şi în Comitetul Central (CC) al Partidului Muncitoresc Român (PMR).

La 30 de ani, Ceauşescu este numit subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii iar, la doar 31 de ani, ministru adjunct al apărării. Din 1967 până în 1989, acesta a ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România.

Urmăriți Impact.ro și pe