De ce fugea Nicolae Ceaușescu de aerul condiționat. Cum reacționa vara, când era prea cald

Andrei Cezar 23.07.2020, 15:01
De ce fugea Nicolae Ceaușescu de aerul condiționat. Cum reacționa vara, când era prea cald

Lui Nicolae Ceaușescu zilele toride de vară nu-i priiau prea mult, de aceea obișnuia, ca împreună cu soția sa, să se relaxeze la malul mării până în luna septembrie. Fostul dictator avea, însă, și probleme cu aerul condiționat pe care nu îl suporta de niciun fel. Iată la ce metode apelau subalternii săi pentru a-i crea un climat răcoros fostul președinte.

De ce fugea Nicolae Ceaușescu de aerul condiționat

Începând cu luna iulie și până în septembrie, cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu se relaxa la malul mării, în stațiunea lor preferată, Neptun. Acolo aveau parte de tot luxul, iar de buna lor dispoziție se ocupau foarte mulți angajați. Cei doi erau însoțiți și de câteva familii ale unor oameni de încredere din aparatul comunist, potrivit site-ului Haihuin2.com

În acele vremuri, aerul condiționat nici nu exista la noi în țară, de aceea românii erau nevoiți să improvizeze diferite metode pentru a se putea răcori. Nicolae Ceaușescu nici nu voia să audă de acceste aparate, din cauza unor probleme de sănătate pe care le avea din copilărie.

Sala Palatului, acolo unde se țineau ședințele de partid, avea un sistem destul de impresionant de aerisiri. Însa, din cauza temerilor lui fostului dictator de microbi sau de contaminare radiologică, la ședințe era totul închis. Atunci când Nicolae Ceaușescu lipsea din clădire, ceilalți profitau la maximum de moment și reporneau sistemul, fără ca el să aibă habar.

Cum se răcorea fostul dictator în zilele caniculare

În perioada comunistă instituțiile importante erau dotate cu generatoare electrice și aveau o alimentare directă din puțuri cu apă rece. Acestea ar fi fost folosite în cazul în care rețeaua publică ar fi fost afectată.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În zilele toride de vară, apa din puțuri era pompată în calorifere, la o temperatură de 9-10 grade Celsius. Camerele erau dotate cu un sistem de răcire cu țevi montate prin tavan și pardoseală care reușeau să răcorească atmosfera. Acest sistem de răcire avea și un alt avantaj, acela că era complet ecologic.

Urmăriți Impact.ro și pe