Cu ce se curăță spuma poliuretanică. Cea mai eficientă soluție

Emanuela Pană 19.09.2022, 16:42
Cu ce se curăță spuma poliuretanică. Cea mai eficientă soluție

Cu ce se curăță spuma poliuretanică, cele mai eficiente soluții. Fiecare proiect de renovare sau de construcție, fie el mai mic sau de amploare, implică și o etapă de curățare, la finalizarea lucrărilor. Spuma poliuretanică este un produs util, asigurând izolarea fonică și termică de calitate. Ea este întrebuințată atât pentru umplerea golurilor, cât și pentru izolarea spațiilor din jurul ramei ușilor și ferestrelor. Din păcate, în momentul aplicării, ea poate sări pe toc, pe pervaz sau perete, dar și în alte locuri nedorite, fiind destul de dificil de îndepărtat.

Cu ce se curăță spuma poliuretanică? Cele mai simple și eficiente soluții

Decizia unei renovări este de multe ori amânată de unii dintre noi numai la gândul deranjului care rămâne în urmă și a curățeniei de după. Dacă ai montat vreo ușă sau ferestre și a sărit spumă pe toc, pervaz sau pereți, atunci una dintre grijile principale este să cureți spuma poliuretanică de pe suprafețe.

În unele cazuri, îndepăratarea spumei poliuretanice, mai ales cea întărită, ca atunci când îți achiziționezi un apartament nou, iar pe balcon observi spumă întărită pe gresie, este o adevărată probă de reziliență și un război al nevilor până ce tot produsul dispare din locurile nedorite.

Ce este spuma poliuretanică?

Pentru a înțelege mai bine de ce, uneori, îndepărtarea resturilor de spumă reprezintă un proces atât de dificil, haideți să privim puțin la ce este, de fapt, spuma poliuretanică, o soluție care se găsește în comerț în formă lichidă, în tuburi aflate sub presiune, pentru a fi ușor de aplicat.

Spuma poliuretanică are în compoziție două substanțe active, diizocianat și poliol, care se amestecă prin agitarea tubului, iar odată pulverizată la suprafață se transformă într-o spumă densă care, în contact cu umiditatea din aer, se întărește. În stare proaspătă, abia aplicată, spuma poliuretanică se întinde și este extrem de eficientă în umplerea tuturor cavităților.

În cât timp se usucă spuma poliuretanică?

Spuma poliuretanică poate ajunge foarte ușor pe suprafețe pe care nu ne-am dori să ajungă, din diverse motive: neatenția persoanei care o aplică, dozarea incorectă a necesarului de spumă poliuretanică, utilizarea unui tub de proastă calitate pentru aplicare. Întrucât aderă ferm pe suprafețe, spuma devine dificil de îndepărtat odată cu trecerea timpului.

Durata de uscare a spumei poliuretanice depinde de mai mulți factori, printre care temperatura, nivelul de umiditate din aer și, bineînțeles, cantitatea aplicată. Însă, ca regulă generală, spuma se usucă în câteva ore și este special concepută pentru a rezista o perioadă cât mai îndelungată.

Cu ce se curăță spuma poliuretanică?

Dacă vorbim despre un surplus de spumă proaspătă, moale și flexibilă, se pot folosi următoarele substanțe: oțet, acetona, spirt alb și ulei vegetal. Dacă spuma este veche, surplusul poate fi îndepărtat cu ajutorul unui cuțit sau al unui cutter, dar cu mare grijă pentru a nu zgâria suprafața. În cazul în care avem de-a face cu o suprafață greu accesibilă, putem apela la substanțe chimice speciale pentru îndepărtarea spumei poliuretanice.

Cu ce se curata spuma poliuretanica
Cu ce se curata eficient spuma poliuretanica

Deoarece spuma poliuretanică este un produs folosit cu scopul de a izola termic și fonic, dar și de a etanșa și umple anumite goluri, putând fi întrebuințat în aproape toate zonele din casă, riscul pătării mai multor tipuri de suprafețe este destul de ridicat. Grație rolurilor sale (de izolare, de etanșare și umplere), odată întărită devine greu de îndepărtat.

Care sunt pașii pentru o curățare eficientă?

În mod ideal, pentru a evita un efort suplimentar, excesul de spumă poliuretanică trebuie îndepărtat imediat după aplicare, pentru a nu apuca să se întărească în totalitate. În acest caz, îndepărtarea excesului de spumă nu necesită foarte multe substanțe/unelte, ci mai degrabă răbdare.

Iată care sunt pașii pentru o curățare eficientă:

  • Cu ajutorul unui cutter sau cu o rechetă din plastic ori silicon se nivelează și se îndepărtează excesul până la stratul dorit;
  • Se ia un burete sau o lavetă și se îmbibă în acetona sau dizolvant de unghii, după care se șterg cu grijă urmele rămase;
  • Dacă spuma este veche și întărită, se curăță excesul cu un cuțit sau un cutter, cât mai aproape de suprafața dorită;
  • Ce rămâne se lasă la îmnuiat cu dizolvant pentru câteva minute;
  • Se curăță resturile rămase cu un burete (s-ar putea să fie nevoie să insiști);
  • Se repetă operațiunea dacă suprafața nu se curăță perfect din prima;
  • La final, se șterge suprafața cu o lavetă uscată.

Ca reguli generale:

  • Nu se aplică apă pe spumă. Se va întări mai tare și va deveni și mai dificil de îndepărtat;
  • Spuma ar trebui să se curețe cu ușurință de pe sticlă, metal sau piatră;
  • Solvenții agresivi trebuie evitați. Aceștia pot afecta ireversibil suprafața;
  • Există și alte soluții disponibile pe piață, însă se recomandă să citești cu atenție eticheta înainte de folosire.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...