EXCLUSIV

Criza medicamentelor continuă. Vaccinul împotriva varicelei nu se mai găsește în farmacii

Livia Ispas 14.07.2022, 14:12
Criza medicamentelor continuă. Vaccinul împotriva varicelei nu se mai găsește în farmacii

După criza antibioticelor, inclusiv cele pentru copii, și lipsa unor medicamente pentru bolnavi cronici, din farmacii a dispărut și vaccinul pentru imunizarea față de varicelă.

Boala contagioasă, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, poate apărea atât la copii, cât și la adulți. Varicela se manifestă ca erupție cutanata sub forma de vezicule, dar în general nu este o afecțiune gravă, complicații putând apărea la nou-născuți, la femeile gravide, la adulți și la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Primele simptome ale bolii sunt de obicei ușoare la copii, dar pot fi severe la adulți, printre acestea fiind febra peste 38 de grade, dureri de cap, oboseală și inflamația gâtului. La una-două zile după aceste simptome apare erupția cutanată, simptomul clasic al varicelei.

Vaccinarea este mai buna modalitate de prevenție, însă vaccinul nu este în schema națională de imunizare, el putând fi administrat dacă este cumpărat din farmacii, pe bază de rețetă.

Vaccinul Varilrix nu se mai găsește însă în farmacii și nici în depozite, iar o dată la care acesta ar putea fi din nou disponibil este incertă la acest moment. Reprezentanții distribuitorului de medicamente Farmexim au spus, pentru News.ro, că producătorul vaccinului a comunicat o posibilă dată a repunerii pe piață a vaccinului în luna noiembrie.

Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat, pentru Impact.ro, că administrarea vaccinului pentru imunizarea împotriva varicelei este opțională, el nefiind în Programul național de vaccinare.

Vaccinarea previne infectarea cu virusul varicelo-zosterian, care produce boala de obicei ușoară la copii, dar care poate avea complicații grave la adult.

”Principala complicație este encefalita, care poate apărea mai ales la copii, dar și la adulți. Există și cazuri de deces, dar foarte rare, mult mai rar decât la rujeolă, de exemplu. Foarte important la varicelă este că dă acele leziuni care pot lăsa cicatrice urâte” a explicat medical Gindrovel Dumitra.

Ce efecte are vaccinarea împotriva rujeolei

Vaccinul Varilrix poate fi administrat copiilor de la vârsta de nouă luni şi adulţilor, pentru a-i proteja de boala produsă de virusul varicelei.

După vaccinare sistemul imunitar produce anticorpi care protejează împotriva infecţiei cu virusul varicelei. Ca și în cazul celorlalte vaccinuri, Varilrix poate să nu protejeze pe deplin toate persoanele care sunt vaccinate.

Peste 90% dintre oameni fac la un moment dat boala dacă nu sunt vaccinate împotriva varicelei.

ST PETERSBURG, RUSSIA - SEPTEMBER 15, 2020: A man gets a flu shot at City Outpatient Clinic No 39. Alexander Demianchuk/TASS,Image: 558094666, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Medicamentele ieftine ajung mai greu pe piață

Producătorii de medicamente avertizează că ar putea urma o criză de antibiotice și alte medicamente ieftine, dintre cele care acum costă sub 25 de lei.

Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) și CEO al fabricii de medicamente Terapia Cluj, explica într-un interviu pentru Impact.ro sincopele în aprovizionarea cu medicamente și prin faptul că în pandemie a fost un consum mai mic, iar acum, pe fondul creșterii crescute, producătorii nu reușesc să facă față cererii crescute.

Peste acești factori se adaugă costurile cu materiile prime, care au crescut foarte mult, și termenele de livrare a materialelor pentru ambalarea medicamentelor, care au crescut de la trei luni la 12-15 luni.

”S-au scumpit enorm flacoanele de plastic în care stau medicamentele, folia de aluminiu este de 8-10 ori mai scumpă. Totul se aduce din China, nimic nu se mai fabrică local, din materii prime și materiale.

Un fenomen îngrijorător este și faptul că de unde producătorii aveau timp de livrare la materii prime și materiale de 3 luni, acum, acest timp de livrare a ajuns la 12-15 luni. Dacă cineva vine și spune că vrea peste trei luni o astfel de cantitate de medicamente pentru că lipsesc, aș putea să le fabric de-abia în 12-15 luni”, a explicat CEO-ul Terapia Cluj.

Directorul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România a dat ca exemplu scumpirea de 10 ori a Amoxicilinei, una dintre substanțele active cele mai comune, antibiotice.

Dragoș Damian spune că, deocamdată, din ce a aflat de la producătorii locali de medicamente, nu există un risc de a apărea sincope grave în aprovizionare. În farmacii sunt, însă, anumite medicamente care nu se găsesc, dar pentru care de obicei există înlocuitori.

”Pe un termen mai lung, aceste fenomene de întârzieri de livrări de materii prime, la care se adaugă scumpirile, sunt furtuna perfectă să înceapă să dispară medicamentele ieftine.

Eu, de cinci ani, văd autoritățile preocupându-se de medicamentele inovative, de medicina personalizată. Este foarte bine, au un loc extrem de important și astea. Însă 80% din medicamentele de rafturile farmaciilor, chiar 90%, sunt medicamente ieftine, cele sub 25 de lei, care sunt la un risc mult mai mare de a dispărea decât cele foarte scumpe și care oricum se consumă în cantități mici.

Acest cumul de factori este furtuna perfectă. Venind din pandemie cu probleme și acum, post-pandemie, cu criza războiului din Ucraina, apar probleme noi, nemaivăzute”, susține Dragoș Damian.

Urmăriți Impact.ro și pe