EXCLUSIV

De ce au crescut prețurile la medicamente. Dragoș Damian, Terapia Cluj, explică de ce ar putea dispărea din farmacii medicamente sub 25 de lei

Livia Ispas 05.07.2022, 19:55
De ce au crescut prețurile la medicamente. Dragoș Damian, Terapia Cluj, explică de ce ar putea dispărea din farmacii medicamente sub 25 de lei

Românii dau mai mulți bani pe medicamente față de anul trecut, iar unele dintre cele care aveau prețuri  mici nici nu se mai găsesc pe piață. În farmacii, prețurile mai multor medicamente care pot fi cumpărate fără rețetă au crescut și cu peste 40%. Sunt antibiotic al căror preț s-a majorat și de 10 ori.

Producătării de medicamente anticipează o criză a medicamentelor ieftine, în special din cauza materialelor pentru ambalare, care sunt importate din China, cu costuri mult mai mari și care ajung în România după mai bine de un an de la comandă, față de două-trei luni înainte de războiul din Ucraina.

Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) și CEO al fabricii de medicamente Terapia Cluj, a explicat într-un interviu pentru impact.ro de ce dau oamenii mai mult pe medicamente și ce riscuri sunt să dispară de pe piață medicamentele ieftine, dintre cele care acum costă sub 25 de lei.

”Pacientul are senzația că un medicament s-a scumpit, dar de fapt i se oferă un alt medicament mai scump”

Dragoș Damian a explicat că medicamentele nu se scumpesc, pentru că ele au prețuri reglementate de Ministerul Sănătății și trebuie să se încadreze sub cel mai mic preț din Uniunea Europeană. Riscul este însă ca, atunci când costurile de producție crescute nu pot fi acoperite, să fie scoase din producție și să dispară practic din farmacii.

”Acest lucru duce la un fenomen pervers, și anume medicamentele ieftine – pentru care costurile cu materiile prime, materialele, utilitățile, forța de muncă au crescut foarte mult -, neputând să își modifice prețul, devin nerentabile pentru producători și unele dintre ele pot să fie scoase din producție.

De multe ori, pacientul are senzația că medicamentul s-a scumpit, dar, de fapt, i se oferă alt medicament care este mai scump. Astfel, există această senzație de scumpire pentru că medicamentul mai ieftin dispare, din motivele pe care le-am spus”, a spus Dragoș Damian.

Apel urgent al producătorilor de medicamente! În această perioadă există risc de apariție a produselor destinate sănătății care sunt falsificate

Directorul producătorului de medicamente Terapia Cluj explică sincopele în aprovizionarea cu medicamente și prin faptul că în pandemie a fost un consum mai mic de medicamente, iar acum, pe fondul creșterii crescute, producătorii nu reușesc să facă față cererii crescute.

”La ceea ce s-a întâmplat înainte de pandemie, acum este un cumul de factori noi. De exemplu, în timpul pandemiei, din cauza lockdown-ului, a scăzut foarte mult consumul de medicamente, producătorii și-au scăzut planificarea de fabricație. În ziua de astăzi, când revine consumul, producătorii nu reușesc să facă față cererii crescute. Este exact ceea ce se întâmplă în domeniul transportului aviatic – timp de trei ani nu au mai existat avioane, acum nu sunt destule. Este, poate, un fenomen similar și aici”, spune Dragoș Damian.

”Amoxicilina s-a scumpit de 10 ori”

Peste acești factori se adaugă costurile cu materiile prime, care au crescut foarte mult, și termenele de livrare a materialelor pentru ambalarea medicamentelor, care au crescut de la trei luni la 12-15 luni.

”S-au scumpit enorm flacoanele de plastic în care stau medicamentele, folia de aluminiu este de 8-10 ori mai scumpă. Totul se aduce din China, nimic nu se mai fabrică local, din materii prime și materiale.

Un fenomen îngrijorător este și faptul că de unde producătorii aveau timp de livrare la materii prime și materiale de 3 luni, acum, acest timp de livrare a ajuns la 12-15 luni. Dacă cineva vine și spune că vrea peste trei luni o astfel de cantitate de medicamente pentru că lipsesc, aș putea să le fabric de-abia în 12-15 luni.

Substanțele active, materialul de împachetat, plasticul, folia de aluminiu, totul este adus din import. Noi, în România, ne-am prăpădit toată industria chimică și totul trebuie să aducem din import. Și atunci, la aceste termene de livrare foarte mari, nu reușim să facem față ca să livrăm cât trebuie”, a explicat CEO-ul Terapia Cluj.

Directorul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România a dat ca exemplu scumpirea de 10 ori a Amoxicilinei, una dintre substanțele active cele mai comune, antibiotice.

”Întârzierile și scumpirile sunt furtuna perfectă pentru dispariția medicamentelor ieftine”

Dragoș Damian spune că, deocamdată, din ce a aflat de la producătorii locali de medicamente, nu există un risc de a apărea sincope grave în aprovizionare. În farmacii sunt, însă, anumite medicamente care nu se găsesc, dar pentru care de obicei există înlocuitori.

Pe un termen mai lung, aceste fenomene de întârzieri de livrări de materii prime, la care se adaugă scumpirile, sunt furtuna perfectă să înceapă să dispară medicamentele ieftine.

Eu, de cinci ani, văd autoritățile preocupându-se de medicamentele inovative, de medicina personalizată. Este foarte bine, au un loc extrem de important și astea. Însă 80% din medicamentele de rafturile farmaciilor, chiar 90%, sunt medicamente ieftine, cele sub 25 de lei, care sunt la un risc mult mai mare de a dispărea decât cele foarte scumpe și care oricum se consumă în cantități mici.

Acest cumul de factori este furtuna perfectă. Venind din pandemie cu probleme și acum, post-pandemie, cu criza războiului din Ucraina, apar probleme noi, nemaivăzute”, susține Dragoș Damian.

Directorul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente a adăugat că probleme sunt și la costurile de transport.

”De exemplu, înainte de război, un camion care ducea medicamente în Ucraina – noi exportăm mult în Ucraina – făcea două zile, maximum trei zile până acolo, iar acum face trei săptămâni, din cauză că s-au schimbat toate rutele de transfer. Din cauza conflictului, a trebui să găsim alte soluții total ocolitoare și așa am ajuns la 20 de zile, pe un drum de 2.000 de kilometri direct. Sunt pierderi atât pentru fabricile din țară, cât și pentru bugetul României, pentru că noi plătim taxe și impozite în România”, a mai spus Damian.

”Baza sistemelor de sănătate sunt medicamentele ieftine”

Directorul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România a subliniat că pentru orice medicament există un înlocuitor, de obicei are aceeași substanță activă, dar un alt nume. Medicul poate să înlocuiască medicamentul cu un alt medicament sau, dacă nu există acea substanță activă, există o altă substanță activă, cu același efect terapeutic.

Întotdeauna există un înlocuitor la medicamentele generice și la specialități.

Baza sistemelor de sănătate de peste tot, din toată Europa și din lume, sunt aceste medicamente ieftine, undeva până în 10 euro. Ele aduc și economii și asigură 80-90% din terapii. Pentru niciunul dintre medicamentele de care auzim că dispar – că sunt antibiotice, că sunt de inimă, că sunt antireumatice – nu există sincope de aprovizionare în țările din Estul Uniunii Europene. Numai în România dispar”, a adăugat Dragoș Damian.

”Am cerut taxă clawback zero pentru medicamentele sub 25 de lei”

Directorul producătorului de medicamente Terapia Cluj a mai spus că o problemă veche pentru prețul medicamentelor care a rămas nerezolvată este taxa clawback.

”De prin 2017-2018 noi, producătorii, semnalăm aceste probleme și foarte pe românește spus, pe toți prim-miniștrii și miniștrii Sănătății i-a durut în cot. De multe ori, când am apărut public, mi s-a spus să tac pentru că induc panică în populație și, de fapt, vreau să îmi vând medicamentele creând această panică. De cinci ani noi, producătorii de medicamente din țară, spunem aceste lucruri. Producătorii au propus în Parlament ca pentru medicamentele ieftine să nu existe deloc taxa clawback.

România vrea să aibă cele mai mici prețuri la medicamente din Europa. Este foarte bine, nu pot să condamn acest lucru. Dar autoritățile uită că noi trebuie să plătim și acea taxă de 15%, 20, 25% pentru medicamente. Deci prețurile sunt cele mai mici, dar cu încă 15%, 20% sau 25%. Asta este problema pe care autoritățile se fac că nu o înțeleg, pentru că vin bani din această taxă clawback la buget, bugetul este secătuit de bani. Și atunci, ei își asumă riscul că vor dispărea medicamente, dar încasează acești bani. Asta este înțelegerea”, susține Dragoș Damian.

Directorul producătorului de medicamente Terapia Cluj a atras atenția că orice medicină inovatoare, orice cură serioasă pentru pacienții suprimați, pentru pacienții de cancer sunt fără rezultat dacă aceștia nu pot beneficia și de medicamentele esențiale adjuvante, cum sunt antibioticele.

Dacă aceste medicamente dispar, efectul terapiei acelea foarte scumpe dispare și el”, a subliniat Dragoș Damian.

El a explicat și de ce taxa clawback continuă să fie nesustenabilă pentru producătorii de medicamente ieftine, care costă sub 25 de lei, și pentru care există cel mai mare risc să dispară.

”Sunt și medicamente care costă 3 lei, 4 lei, 5 lei, sunt mai ieftine decât o cafea sau o apă minerală și ale căror prețuri nu este voie să crească pentru că sunt reglementate. Dacă la alimente, la alte bunuri de larg consum necesare oamenilor s-a mai putut totuși crește prețul – și în felul acesta o parte din pierderile producătorilor s-au mai diminuat sau s-au dat subvenții pentru gaz, electricitate –, la medicamente nu s-a dat nimic. Sunt foarte mulți pacienți, medici, farmaciști care ne spun să le facem mai scumpe, dar măcar să existe.

Mai mult, în România nu s-a mai construit nicio fabrică de medicamente, pentru că nu poți să plătești taxă clawback și să investești și capital”, a adăugat Dragoș Damian.

Stocuri pentru medicamente indispensabile

Producătorii propun ca soluții pentru a nu exista sincope în aprovizionarea cu medicamente:

  • taxă clawback zero pentru medicamentele sub 25 de lei;
  • nouă metodologie de calcul al prețurilor;
  • stocuri pentru medicamente indispensabile sau care au sincope de aprovizionare; există o listă de medicamente esențiale publicată anul trecut care ar putea fi folosită ca bază de lucru;
  • discuție mult mai aplicată între autorități și producătorii din țară, pentru a stabili ce se poate fabrica și cum se pot da autorizațiile;
  • un mecanism de a inventaria mai bine aceste sincope.

”Mai este un lucru pe care autoritățile nu îl înțeleg: a fabrica un medicament nu înseamnă că dacă astăzi ai primit comanda, mâine ai 10 milioane de cutii. Acum sunt și întârzieri la materii prime și materiale, iar în general planificarea producției se face cu 6-12 luni înainte”, a mai spus Dragoș Damian.

Urmăriți Impact.ro și pe