Cum văd farmaciștii rezolvarea actualei crize de medicamente de pe piața românească. „Statul e chemat să rezolve diferendele cu importatorii” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 23.06.2022, 19:45
Cum văd farmaciștii rezolvarea actualei crize de medicamente de pe piața românească. „Statul e chemat să rezolve diferendele cu importatorii” EXCLUSIV

Colegiul Farmaciștilor din România recunoaște că piața se confruntă cu o nouă criză de medicamente, de data aceasta una care e legată de lipsa antibioticelor, în special a suspensiilor pentru copii.

Cum ar putea fi rezolvată criza de medicamente de pe piaţa farmaceutică

„Mai nou, aceasta este principala problemă, lipsa suspensiilor pentru copii. Ca farmaciști nu avem soluții directe, fiindcă noi putem putem oferi decât ceea ce avem în stocuri.

Nu ai în farmacie, nu ai ce să oferi! Nu au nici depozitele, deci este o problemă la importul acestor medicamente”, a afirmat pentru impact.ro Doinița Nela-Cocriș, vicepreședinte al Colegiului și farmacist primar.

Ea precizează că din experiența sa profesională, orice fel de criză în domeniul medicamentelor vine pur și simplu din absența acestora de pe piață, nu din faptul că oamenii își fac stocuri.

„Am avut acum ceva timp criza de euthyrox. Acum ea fost depășită. Cum? Pur și simplu statul a reușit să bată palma cu producătorul, iar acesta a asigurat stocurile necesare, astfel încât omul să nu mai aibă senzație că nu-și poate găsi medicamentul potrivit la timpul potrivit.

Nimeni nu cumpără peste măsură, dacă știe că poate găsi produsul oricând, la farmacie. De data asta, a venit rândul unor antibiotice. Iar în cazul celor pentru copiii, situația e și mai delicată.  Ce faci în toiul nopții, când micuțul tău are temperatură de 42 de grade și tu nu ai mijloacele necesare cu care să-l îngrijești? E dificil să răspunzi la așa ceva!”.

Lipsa anumitor medicamente va naste de fiecare data un raspuns pe masura din partea populatiei, afirma Doinita Nela-Cocris, farmacist primar
Lipsa anumitor medicamente va naste de fiecare data un raspuns pe masura din partea populatiei, afirma Doinita Nela-Cocris, farmacist primar

Ce trebuie să facă medicul care scrie reţeta pacientului

Doinița Nela-Cocriș spune că există o singură soluție de aplanare a situației, până când statul va reuși să rezolve chestiunea cu producătorii sau importatorii medicamentelor respective.

„Când întâmpinăm asemenea situații, atunci rezolvarea e doar una singură. Greoaie, dar alta nu este. Pur și simplu se ia legătura cu medicul care prescrie rețeta și de comun acord cu acesta se modifică rețeta în funcție de stocul existent în farmacii.

De soluțiile avute la îndemână! Dar asta ia timp și răbdare din partea tuturor celor implicați, medic, părinte, farmacist! Plus că boala nu ține cont de crizele cu care ne confruntăm”, a explicat ea pentru impact.ro singura soluție de moment la care pot apela colegii săi, farmaciștii.

Aceeași Doinița Nela-Cocriș mai spune că ori de câte ori apare câte o asemenea criză, reacția oamenilor e mereu aceeași.

Problemele grave din spatele lipsei medicamentelor

„Atunci când aflăm despre absența unui medicament, cu folosință pe scară largă, cei mai mulți dintre noi avem tendința de a ne face stocuri. Nu mai iei un flacon. Îi ceri farmacistului două sau chiar trei, fiindcă prețul său nici nu mai contează. Tot ce contează e doar medicamentul în sine!”, adaugă ea.

Ea spune că absența anumitor medicamente poate aduce cu ea situații grave, cum ar fi lipsa unor citostatice sau a unor medicamente necesare în perioada post-transplant:

„Să ne imaginăm ce ar însemna că o anume operație de transplant a reușit, dar ulterior nu găsești medicamentele care să sprijine organismul în perioada imediat următoare. O tragedie!

Statul trebuie să încerce să evite asemenea situații, fiindcă ele apar mai ales în cazul medicamentelor care nu se produc la noi! Aici sunt cele mai multe probleme!”, a conchis reprezentanta Colegiului Farmaciștilor din România.

Urmăriți Impact.ro și pe